Da li je inflacija zaista pobeđena?

Međugodišnja inflacija u Srbiji nastavila je pad i u martu je došla do pet odsto, nakon 5,6 odsto u februaru.
Da li je inflacija zaista pobeđena?
Foto: Pixabay
Doduše, cene su nastavile da rastu, samo usporeno. Tako su u martu u odnosu na februar cene porasle za 0,3 odsto.
 
NBS očekuje da će ispod 4,5 odsto, što je gornja granica cilja (3 plus minus 1,5 odsto) inflacija pasti već u maju, da bi do kraja godine došla do sredine cilja od tri odsto.
Narodna banka, ipak, nije smanjila referentnu kamatnu stopu.
 
Kako se može videti u velikim zemljama, taj poslednji korak, ili kako ga zovu "poslednja milja", spuštanje inflacije u njihovom slučaju na dva odsto, je najteži, piše "Danas".
Naime, u martu je inflacija u SAD prekinula pad i zapravo porasla na 3,5 odsto, što je najveći rast u poslednjih šest meseci. Još koliko početkom godine stručnjaci su objavljivali pobedu nad inflacijom.
 
Martovska inflacija u evrozoni pala je na 2,4 odsto, samo 0,4 procentna poena iznad cilja Evropske centralne banke.
 
Profesor ekonomije Đorđe Đukić ističe da su se prvobitna očekivanja o smanjenju inflacije u SAD, a manjim delom i u evrozoni, sada pokazala kao neosnovana.
 
"Najnoviji signali pokazuju da se u SAD proces smanjenja inflacija kreće mnogo sporije od očekivanog. Spuštanje inflacije na ciljanih dva odsto će potrajati. Dva su fundamentalna faktora, cene usluga padaju mnogo sporije nego što bi se očekivalo i tržište radne snage je otporno. Zbog manjka radne snage drži nadnice na visokom nivou", objašnjava Đukić.
 
On ukazuje i na još jednu okolnost ove godine koja bi mogla da utiče na kretanje kamatne stope FED-a, moćnog instrumenta koji se prethodnih godina pokazao kao jedan od glavnih katalizatora ekonomskih kretanja u svetu.
 
Prema nejgovim rečima, ranija iskustva ukazuju da FED izbegava da dira kamatnu stopu mesec, dva pred izbore.
 
I tu dolazimo do kamatne stope Narodne banke Srbije.
 
"Nametnula se jasna hijerarhija. Evropska centralna banka motri na to šta će uraditi FED, a u Srbiji zbog visoko evroizovane ekonomije mora se slediti jedino Evropska centralna banka", ocenjuje Đukić.
  • ki7a

    19.04.2024 12:36
    DOS
    @Svedok

    Pa većina tih likova je u današnjoj vlasti. Pa onda pljuju sami sebe od pre 20 godina. Da nije tužno bilo bi smešno.
  • Nesa

    14.04.2024 23:27
    Nesa
    Koja bre Inflacija,nema mesta za Uskršnje i Prvomajske praznike u Agencijama! Skupocu osete,Penzioneri i oni sto rade za 400,500 evra,jer se iz nekih razloga,nisu snašli. Vise je onih sa parama i platama od 80 120 i vise hiljada jos kada dvoje rade,nisu ispod 2000 evra mesecno,sto je sasvim pristojno i dosta se moze priustiti. Sirotinje je uvek bilo i bice,ali zadnjih 5 godina u Srbiji,nikad vise para nije bilo,ako si produktivan!
  • Vlada

    14.04.2024 21:53
    Dokle god ima ko da plaća ( a ima ) cene će ići gore. Grad je prepun, u restoranima i kafićima nema slobodne stolice, tržni centri prepuni, vecina porodica ima i po dva automobila, putuje se, stanovi se prodaju čim krene gradnja. Odakle ovom narodu taj novac, za mene je misterija.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Miruju i dizel i benzin

Benzin i dizel će se u Srbiji od danas u 15 sati do 30. aprila, na pumpama prodavati po istim cenama.