Francuska naredila trgovcima da označe proizvode kojima su smanjili pakovanje

Francuski trgovci moraće da obaveste kupce o smanjenom pakovanju proizvoda koje ne prati odgovarajuće smanjenje njihovih cena, objavilo je ministarstvo finansija.
Francuska naredila trgovcima da označe proizvode kojima su smanjili pakovanje
Foto: Pixabay
Prikriveno podizanje cena kroz smanjeno pakovanje prozvoda zadaje glavobolju i potrošačima i vladama budući da koči potrošnju u uslovima slabije kupovne moći domaćinstava koja su pod pritiskom visoke inflacije i troškova zaduživanja.
 
Od jula do septembra francuske maloprodajne kompanije moratće da informišu potrošače o prehrambenim i drugim proizvodima za široku potrošnju čija cena ne prati smanjeno pakovanje, saopštilo je ministarstvo. 
"Staćemo na kraj takvoj praksi (...) Želim da ponovo zadobijemo poverenje potrošača, a poverenje ide ruku pod ruku s transparentnošću", kazao je ministar finansija Bruno Le Mer.
 
Cene prehrambenih proizvoda postale su glavno političko pitanje u Francuskoj budući da su cene hrane nakon redovnih godišnjih pregovora maloprodajnih kompanija i prehrambenih firmi skočile za rekordnih 16 odsto.
Vlada je zakonom uredila pomeranje datuma pregovora u ovoj godini i zatražila od kompanija da ograniče poskupljenja. 
 
Lanac supermarketa Carrefour sam je prošlog septembra istakao na nekim proizvodima upozorenja o cenama kako bi uoči pregovora podvrgnuo pritisku velike proizvođače robe za široku potrošnju, kao što su Nestle, PepsiCo i Unilever, podseća Rojters.
  • Milan

    21.04.2024 18:45
    "...rekordnih 16%..." A ovde koliko je sve skočilo? 100-200%...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija