Električni automobili uskoro dobijaju lažan zvuk motora

Dok se automobilska industrija sve više okreće električnim vozilima, jedna stvar koja nedostaje je karakterističan zvuk motora sa unutrašnjim sagorevanjem.
Električni automobili uskoro dobijaju lažan zvuk motora
Foto: Pixabay
Dodge je odlučio da ponudi rešenje za ljubitelje klasičnog zvuka motora, predstavljajući sistem poznat kao "Fratzonic Chambered Exhaust" u svom novom modelu Charger Daytona, koji je prva električna verzija ovog automobila, piše Axios. 
 
Pored Dodge-a, i druge kompanije razmišljaju o sličnim rešenjima. Na primer, Borla Performance Industries nudi aftermarket sistem koji omogućava vozačima Ford Mustang Mach-E da "dodaju" zvuk motora po želji.
Ivan Druri, analitičar sa sajta Edmunds, šaljivo predlaže dodavanje i drugih senzornih iskustava, poput mirisa benzina ili vibracija pri paljenju, što samo ističe koliko daleko bi neki išli da repliciraju iskustvo vožnje benzinskih vozila.
 
S druge strane, postoji zabrinutost zbog povećanja buke na ulicama koje su mnogi nadali da će postati tiše sa prelaskom na električna vozila.
Dok su entuzijasti za sportske automobile poput Dodge Charger-a zadovoljni bučnim zvukom, ostali građani i oni koji žive blizu saobraćajnica možda ne dele isto mišljenje.
 
Dodatno, pitanja bezbednosti pešaka takođe dolaze u prvi plan, jer su EV vozila tiša, što može biti opasno.
 
Zbog toga je Nacionalna uprava za bezbednost saobraćaja na putevima SAD-a (NHTSA) 2022. godine uvela pravilo koje zahteva da električna vozila i hibridi emituju zvuke sigurnosti pri brzinama ispod 30 kilometara na čas.
  • T.

    02.05.2024 09:43
    Ima smisla…
    …snog bezbednosti pesaka. Kao da nije već dovoljno opasno prelaziti ulice pune bahatih vozača i kad ih čujes a kamoli kad ne…
  • deda Djura

    02.05.2024 08:55
    Ha ha ha, tako smo i mi kada smo bili deca, stavljali parce kartona sa stipaljkom na zbice od bicikla, da bi zvucali kao morori! Divna lepa vremena!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

"Esprit" bankrotirao u Nemačkoj

Poznati trgovački lanac Esprit podneo je zahtev za bankrot na sudu u Diseldorfu, javlja časopis TextilWirtschaft, prenosi Slobodna Dalmacija.

Povećane devizne rezerve Srbije

Bruto devizne rezerve zemlje su na kraju aprila iznosile 25,1 milijardu evra, što je najviši nivo krajem meseca od 2000. godine, od kada se prate podaci na taj način.