U Evropskoj uniji 7,1 odsto zaposlenih radi 49 ili više sati nedeljno

U Evropskoj uniji je 2023. godine 7,1 odsto zaposlenih radilo 49 ili više sati nedeljno, što spada u dugo radno vreme, pokazuju podaci koje je objavio Evrostat.
U Evropskoj uniji 7,1 odsto zaposlenih radi 49 ili više sati nedeljno
Foto: Wikipedia
Među zemljama Evropske unije Grčka je imala najveći udeo radnika sa dugim radnim vremenom, konkretno 11,6 odsto, a iza nje su Kipar sa 10,4 odsto i Francuska sa 10,1 odsto.
Najmanji udeo pomenutih radnika je zabeležen u Bugarskoj i to 0,4 odsto, kao i u Litvaniji i Letoniji, po 1,1 odsto.
Skoro trećina samozaposlenih, tačnije 29,3 odsto iz ove kategorije, radi 49 i više sati nedeljno, dok je kod zaposlenih ovaj procenat znatno niži i iznosi 3,6 odsto.
 
Veliki broj radnih sati je najviše uobičajen među kvalifikovanim radnicima u poljoprivredi, šumarstvu i ribarstvu, kao i među rukovodiocima.
 
Kako prenosi portal Statista, zaposleni na puno radno vreme u Evropskoj uniji su u prvom kvartalu 2023. radili u proseku 40,4 sata nedeljno.
  • noname

    05.05.2024 14:20
    koncentracija
    nekom nije problem nekom jeste opada koncentracija kad radiš više od 8 sati BEZ pauze, bolje mi je da stanem nego da sj......m mešto. Više mi godi 8-8-8 sistem a rad sat do dva u 8 dnevno nisam skoro imao zavisi od organizacije ili dezorganizacije u zadnje 4 godine je ovo drugo dez.....
  • Realista

    05.05.2024 07:11
    relativitet
    Nije bitno koliko dugo radiš već koliko su te platili za to. Prosto, meni nije problem da radim 60 sati nedeljno ako nakon znam zašto sam toliko radio ali mi je takođe problem da radim i 1 sat nedeljno ako ću raditi džaba.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

"Esprit" bankrotirao u Nemačkoj

Poznati trgovački lanac Esprit podneo je zahtev za bankrot na sudu u Diseldorfu, javlja časopis TextilWirtschaft, prenosi Slobodna Dalmacija.

Povećane devizne rezerve Srbije

Bruto devizne rezerve zemlje su na kraju aprila iznosile 25,1 milijardu evra, što je najviši nivo krajem meseca od 2000. godine, od kada se prate podaci na taj način.