Ministarka obećela prvi vetropark početkom sledeće godine na mreži EPS

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović Handanović izjavila je da očekuje da prvi vetropark Elektroprivrede Srbije (EPS) "Kostolac" početkom sledeće godine bude na mreži EPS.
Prilikom obilaska radova na izgradnji vetroparka "Kostolac", ministarka Handanović je istakla da je to pravi primer kako stara rudarska odlagališta mogu da se iskoriste za projekte obnovljivih izvora energije.
 
Ona je rekla da se očekuje da montaža stubova, elisa i vetrogeneratora počne na leto.
"Projektom vetroparka "Kostolac" i solarnom elektranom "Petka", koja se gradi na obližnjem starom pepelištu, stvaramo uslove za novi EPS", istakla je Dubravka Đedović Handanović.
Vršilac dužnosti generalnog direktora EPS Dušan Živković naveo je da će vetropark od 20 vetrogeneratora snage 66 megavata proizvoditi električnu energiju za 30.000 domaćinstava.
 
Ta investicija je vredna 144 miliona evra, od kojih 32,2 miliona izdvaja EPS, bespovratna sredstva Evropske unije iznose 30 miliona, a 80 miliona je pozajmljeno od  KfW banke uz grant od 1,8 miliona evra, naveo je Živković.
  • Deki

    23.05.2024 17:12
    Ha ha
    #Porfirije, ček ček ti sad misliš da je Srbija u plusu 30 milki? Šališ se ili spavaš pod dudom?
  • Liman

    22.05.2024 15:29
    Može li da obeća uklanjanje samozapaljivih baraka u okolini trafostanica? I poseban vod za vodovod.
  • /

    22.05.2024 10:42
    /
    posle 20g sabotiranja od strane ruskog lobija zarad zavisnosti od gasa

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija