Momirović: Robna razmena sa Italijom u 2023. bila pola milijarde evra, prilika za poljoprivrednike

Robna razmena poljoprivredno-prehrambenih proizvoda Srbije sa Italijom u prošloj godini iznosila je više od pola milijarde evra, rekao je ministar trgovine Tomislav Momirović.
Momirović: Robna razmena sa Italijom u 2023. bila pola milijarde evra, prilika za poljoprivrednike
Foto: 021.rs
Razmena sa Italijom činila je više od 12 odsto vrednosti ukupne trgovinske robne razmene sa ovom zemljom, dodao je Momirović na panelu u okviru Poslovnog foruma Srbija - Italija u Trstu.
"Kada govorimo o našem ukupnom izvozu u Italiju, poljoprivredno-prehrambeni proizvodi učestvovali su sa udelom od 17,1 odsto. Trećinu čine žitarice, a ukupan izvoz je bio veći od 300 miliona evra", rekao je on. 
Momirović je dodao i da je Italija prvo izvozno tržište za stočnu hranu za srpske poljoprivrednike. 
 
"Na ovo tržište plasiramo više od trećine ukupnog izvoza stočne hrane iz Srbije u svet i kada vidimo ove podatke potpuno je jasno koliko je Italija strateški važan trgovinski partner Srbije", kazao je Momirović.

Kako je istakao, Srbija i Italija su tradicionalno veoma bliski trgovinski partneri, a čemu svedoči i ukupna trgovinska razmena u prošloj godini koja je iznosila je 4,5 milijardi evra, od čega je srpski izvoz bio blizu dve milijarde evra.

  • Rile

    25.05.2024 06:51
    U pravu je smešni čovečuljak kad kaže ,"mi izvezemo".Otkup ide preko "mi" tajkuna sa ugradnjom od dosta, a paori dobiju ni za pokriće troškova.A domaći preprodavci hrane? Pa i njima treba štošta.Stvarno,jedini slogan 'za "našu" decu' nije bio laž.
  • Realista

    24.05.2024 19:01
    ekonomski patuljak
    Da li neko može da objasni ovom komičnom čovečuljku da sve što srbija izveze od hrane, građani srbije dvostruko više plate jer je proizvodnja toliko jadna da ne podmiruje ni domaće potrebe?
  • Zemlja čudesa

    24.05.2024 15:55
    Blago poljoprivrednicima
    Eto, sve što proizvedu mogu da izvezu u Rusiju, Kinu, sada Italiju... I budu još siromašniji nego što jesu jer je u svim tim državama hrana jeftinija nego u Srbiji.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija