"Delirijum tremens" otvara Filmske susrete u Nišu

"Delirijum tremens" reditelja i scenariste Gorana Markovića, snimljen nakon velikog uspeha istoimene pozorišne predstave Beogradskog dramskog pozorišta, otvoriće 54. Festival glumačkih ostvarenja igranog filma "Filmski susreti" u Nišu koji će ove godine biti održan od 24. do 30. avgusta.
"Verujem da ne postoji bolji izbor za otvaranje glumačkih svečanosti u Nišu jer je Goran Marković, dete velikih glumaca Olivere i Radeta Markovića kojima smo simbolično posvetili film 'Turneja', iz svoje velike ljubavi prema glumcima i okruženju u kome je proveo bukvalno ceo svoj i profesionalni i privatni vek, kreirao potresnu priču i odu našoj umetnosti u kojoj se srećom prepoznaju i ljudi sa druge strane (nepostojeće) rampe-publika", izjavio je ovim povodom, za glavnu ulogu u ovom filmu više puta nagrađivan, Tihomir Stanić. 
 
On glumi Dagija, čuvenog glumca, koji, preopterećen velikim brojem predstava i snimanja, spas traži u alkoholu, ali upada u alkoholno ludilo - delirijum tremens i završava u bolnici.
 
Stanić je već dobio nagradu za najboljeg glumca za ulogu u ovom filmu na ovogodišnjem Festu, nagradu "Bata Živojinović" za najbolju mušku ulogu na "Sofestu", kao i nagradu za najboljeg glumca na nedavno završenom "Green Montenegro International film festivalu" na Žabljaku.
 
Film je snimljen u produkciji RTS-a po želji doajena našeg glumišta Predraga Ejdusa, koji je nažalost dočekao samo početak snimanja. Scenario za predstavu i film je takođe napisao Goran Marković, inspirisan upravo Ejdusovom sudbinom, a okružen glumcima od svog rođenja, znatiželjan da otkrije šta pokreće one čiji život je gluma bez obzira na posledice koja ta predanost ili čak zavisnost nosi.
 
U filmu igraju Anita Mančić, Gorica Popović, Dragan Petrović Pele, Nada Šargin, Miodrag Miki Krstović, Igor Đorđević, Bereda Rešit, Milica Zarić, Svetozar Cvetković, Maša Dakić, Goran Daničić i Srđan Timarov.
 
Po tradiciji, na otvaranju niških "Filmskih susreta" uručuje se nagrada za životno delo "Pavle Vuisić" za izuzetan doprinos umetnosti glume u domaćem igranom filmu i njemu sličnim medijima, koju je za 2019. godinu dobila Gorica Popović koja u filmu "Delirijum tremens" tumači ulogu Bebe. Film će se u bioskopima širom zemlje i regiona naći od 29. avgusta.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.

Otvoren Berlinale

U Berlinu je počeo 74. Međunarodni filmski festival (Berlinale) sa svetskom premijerom irske drame u kojoj igra glumac Kilijan Marfi.