Preminuo Nikola Tolja Vučinić

U Beogradu je u 85. godini, posle kraće bolesti, preminuo Nikola Tolja Vučinić, istaknuti filmski radnik, dugogodišnji direktor Dunav filma, producent, scenarista i reditelj dokumentarnih filmova.
Preminuo Nikola Tolja Vučinić
Foto: Pixabay
Rođen je u Podgorici 1934. godine. Studirao je na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu. Bio je na čelu Dunav filma 70-ih i 80-ih godina, u doba kada su za ovu producentsku kuću dokumentarce režirali Krsto Škanata, Vlatko Gilić, Živko Nikolić, Aleksandar Ilić, Stjepan Zaninović… 
 
Delima koja su trijumfovala na najznačajnijim svetskim festivalima i bila neprikosnovena u jugoslovenskoj kinematografiji, Dunav film nastavio je pod vođstvom Tolje Vučinića onu istraživačku, inovatorsku misiju koju je u domenu kratkometražnog filma začeo Vicko Raspor.
 
Tolja Vučinić režirao je dokumentarce "Samoupravljači" (1970, korežija sa Svetozarom Pavlovićem), "Metalci" (1974) i "Zemaljska satelitska stanica Ivanjica – Jugoslavija" (1977). Bio je izvršni producent filma "Sudbine" (u režiji Predraga Golubovića, 1978). Priredio je knjigu "Beogradski krvavi Uskrs 16. i 17. aprila 1944".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.