Deo originalnog rukopisa romana "Rat i mir" prvi put napustio Rusiju

Deo originalnog rukopisa romana "Rat i mir" Lava Tolstoja po prvi put je napustio Rusiju pod jakim merama obezbeđenja i prebačen je u Ženevu, gde će biti deo izložbe koja se organizuje pod pokroviteljstvom UN i Međunarodnog crvenog krsta i polumeseca.

Šest stranica originalnog rukopisa biće najvažniji deo izložbe pod nazivom "Rat i mir", kojom se obeležava stogodišnjica multilateralizma, a koja se vezuje za 1919. godinu kada je potpisan veliki broj mirovnih sporazuma i formirana Liga nacija nakon Prvog svetskog rata.

Direktor izložbe Žak Behtold rekao je da su Tolstoj i glavni junak romana "Rat i mir" princ Andrej bili pacifisti, javlja Euronews.

"Upravo pred samu bitku princ Andrej, koji je i sam oficir, govori o ratu kao pustoši. On jasno kaže da se rat ne može nikako porediti sa partijom šaha, da je rat apsolutno prljava stvar za svaku osudu i prezir", rekao je Behtold.

Šef Kancelarije UN u Ženevi Tatjana Valovaja izjavila je da je novi multilaterizam jedini način da se radi za mir.

"Ovde je reč o obnovi lekcija iz prošlosti. Moramo da radimo za mir na svim nivoima, a jedini način je novi multilateralizam", rekla je Valovaja.

Rukopis Tolstoja biće izložen u Ženevi do marta naredne godine. Tolstoj je nekada živio u Ženevi u vili koju sada koriste UN.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.