Na prodaju kuća u kojoj su živeli pesnici Artur Rembo i Pol Verlen

U Londonu je na prodaju kuća u kojoj su svoju burnu vezu imali francuski pesnici Artur Rembo i Pol Verlen, prenela je agencija Frans pres i dodala da bi ta prodaja mogla da ugrozi raniji plan da kuća bude pretvorena u umetničko zdanje.
Velikani poezije 19. veka su u toj kući na severu Londona živeli nekoliko meseci 1873. godine. U toj kući su se dvojica ljubavnika razišli. 
 
Njihova strastvena veza opisana je na velikom ekranu u filmu "Total Eclipse" (Potpuno pomračenje) iz 1995. godine. U tom ostvarenju Leonardo di Kaprio glumi Remboa, a Dejvid Tjulis Verlena.
 
Kuća u gregorijanskom stilu je procenjena na 1,75 miliona funti (oko dva miliona evra). Njen sadašnji vlasnik Majkl Korbi, koji je najavio prodaju, ranije je rekao da podržava projekat da kuća bude pretvorena u "zdanje poezije" otvoreno za posetioce i kulturna dešavanja.
 
Toj kući je ranije pretilo rušenje zbog projekta jednog investitora da izgradi male kuće. Mnogi umetnici su se tada pobunili, a među njima su bili pisac Džulijan Barns i rok zvezda Peti Smit.
 
Verlen (1844-1896), čuveni je francuski pisac i pesnik simbolizma, koji se u književnosti pojavio zbirkom pesama "Saturnijske pesme".
 
Rembo (1954-1891) je bio predstavnik pokreta dekadencije i imao je jak uticaj na savremenu književnost, muziku i umetnost. Autor je čuvene pesme "Pijani brod" i sve pesme koje su ušle u antologiju francuske književnosti napisane su za vreme tinejdžerskog doba pesnika.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.

Otvoren Berlinale

U Berlinu je počeo 74. Međunarodni filmski festival (Berlinale) sa svetskom premijerom irske drame u kojoj igra glumac Kilijan Marfi.