Pisac Aleksandar Jugović povukao svoj roman iz takmičenja za NIN-ovu nagradu

Pisac Aleksandar Jugović povukao je svoj roman "Usamljenik sa Rodrigesa" iz takmičenja za NIN-ovu nagradu.

"Rešio sam da ga povučem iz daljeg takmičenja, uveren da ću na taj način učiniti uslugu i sebi, zbog preispitivanja da li je knjiga trebalo uopšte da bude poslata na ovaj konkurs, i pojedinim članovima žirija koji književna dela prosuđuju pod uticajem vanknjiževnih stavova", saopštio je Jugović, prenosi Danas.

Kako je navedeno, pre nego što je doneta zvanična odluka o širem izboru, postojala je mogućnost da jedna nezvanična informacija koja otkriva kako deo žirija funkcioniše nije tačna.

"Naime, na sajtu Večernjih novosti, u tekstu od 29. novembra 2021. godine, dakle šesnaest dana pre zatvaranja konkursa dok su knjige još mogle da pristižu na razmatranje, pojavila se objava da se roman jednog autora (u tekstu je naznačen naslov romana kao i ime i prezime autora što ovde neću obznaniti, jer nije reč o tom autoru i njegovom delu nego o radu žirija) nalazi u široj konkurenciji za NIN-ovu nagradu. Neko je prema tome, već imao spiskove odabranih dela. Svi koji nisu na ovaj način privilegovani, mogli su da saznaju koja dela su predmet daljeg žiriranja tek 06. januara 2022. godine, kada je u prvom ovogodišnjem izdanju NIN-a izašao spisak romana koji čine širi izbor za nagradu", navodi Jugović.
 
Kako je saopštio, nije toliko naivan da poveruje kako je "ovaj moralni prekršaj koji dovodi u pitanje regularnost izbora NIN-ovog laureata i sam rad žirija usamljen".
 
Prema Jugovićevim rečima, uzaludno je čekati poštenu i objektivnu ocenu književnog dela.
 
"Kako ne bi bila zloupotrebljena ova moja odluka i kako ne bi bilo zlonamernih insinuacija kakvima su skloni ingeniozni stručnjaci za sve i svašta (da sam se stavio na nečiju stranu), povlačim svoj roman i iz daljeg nadmetanja za Nagradu 'Beogradski pobednik', a nekom budućem NIN-ovom žiriju želim da pronađe izgubljeno dostojanstvo dodeljivanja nagrade za roman godine", saopštio je Jugović.
  • Bojana

    07.01.2022 09:26
    Ne razumem
    Knjiga je odlična, ne razumem.
  • Kon Fu Ce

    06.01.2022 23:08
    Mrnjau
    Vučelina posla.
    Književnik je neizlečivi jugosloven jer čita Večernje novosti.
    Porodica Tarana mu je uzor literature.
  • Slucaj

    06.01.2022 18:05
    Dobra (samo)reklama.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.