Manje od šest odsto građana redovno prati kulturne događaje, najviše vole bioskop i pozorište

Omiljene kulturne prakse građana Srbije su odlazak u bioskop i pozorište, gledanje filmova i čitanje knjiga.
Manje od šest odsto građana redovno prati kulturne događaje, najviše vole bioskop i pozorište
Foto: 021.rs

Samo mali broj građana uživa u džezu, klasičnoj muzici, elektronskim knjigama, pa čak i bavljenju nekom umetničkom aktivnošću, pokazalo je istraživanje Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka (Zaprokul).

Rezultati istraživanja pokazuju da tendencije u kulturi Srbije ipak imaju pozitivan predznak, "premda nam pravi posao tek predstoji, posebno na planu digitalne kulture, inovativnosti i interaktivnosti, kao i povećanja redovne publike koja prati kulturne događaje, a koja prema podacima iznosi nešto više od 5,6 odsto".

Između ostalog, istraživanje odgovara na pitanja koliko naši sugrađani učestvuju u kulturnom životu u poslednjih pet godina, šta to volimo i ne volimo u kulturi, koliko smo prisutni, kakva su nam kulturna interesovanja, navike i koliko smo spremni da potrošimo na kulturne sadržaje.
 
Ovi podaci predstavljeni su u izdanju "Kulturna participacija građana Srbije", istraživača Zaprokula Slobodana Mrđe i Marijane Milankov. 
 
Od planiranih 1.600 ispitanika, anketiran je 1.521, što je 95 odsto realizacije uzoraka, a učestvovalo je 50 anketara iz sredina u kojima je vršeno ovo istraživanje.
  • Komšinica

    07.02.2023 16:08
    kultura
    nismo mi nekulturni,nego nismo u stanju da finansijski ispravimo ulaznice,za sve što bi želeli da slušamo,gledamo i kupimo omiljenu knjigu
  • Novosađanin

    07.02.2023 13:33
    Komentar...
    Ovo jako nije dobro. I to što je tako objašnjava zašto je ukupno stanje u društvu jako rđavo.
  • Mm

    07.02.2023 13:20
    Mm
    Kao društvo smo potonuli u tamni srednji vek gde se sve svodilo na preživljavanje i neobičnu hranu! Tragedija Srba u 21 veku koju su sami tražili i dobiće još gore jer su zasluzluzni za sve sto ih je snašlo sami i niko drugi!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.