Hrvatska uputila protestnu notu Srbiji "zbog prisvajanja hrvatske kulturne baštine"

Hrvatsko Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova uputilo je protestnu notu Srbiji "zbog novog posezanja za hrvatskom kulturnom baštinom", saopšteno je danas u Zagrebu.
Hrvatska uputila protestnu notu Srbiji "zbog prisvajanja hrvatske kulturne baštine"
Foto: 021.rs
Reč je o reakciji na deklaraciju "Granice srpske književnosti" koja je doneta na 4. interkatedarskoj srbističkoj konferenciji 24. i 25. juna u Tršiću.

Hrvatska smatra da je Deklaracija neprihvatljiva jer se u njoj "ponovno neargumentovano prisvajaju delovi hrvatske nacionalne kulturne baštine".

Kako je u saopštenju navedeno, za Hrvatsku je to nastavak delovanja i prakse institucija Srbije koji su viđeni tokom nedavnog usvajanja Zakona o kulturnom nasleđu, kada je hrvatsko ministarstvo uputilo službenu notu Srbiji.
 
U saopštenju se ističe da Hrvatska "ne spori suvereno pravo država da na unutrašnjem planu pravno urede područje zaštite i očuvanja njihovih kulturnih dobara, koja između ostaloga svedoče o njihovim kulturnim i civilizacijskim dosezima".
 
"Republika Hrvatska, međutim, smatra da je posezanje i prisvajanje kulturne baštine drugih država i naroda krajnje neprihvatljivo te suprotno duhu evropskih vrednosti i saradnje kao jednih od temeljnih odrednica Evropske unije čijem članstvu aspirira i Republika Srbija", zaključeno je u saopštenju.
 
Srbiju je zbog deklaracije nedavno kritikovala i hrvatska ministarka kulture Nina Obuljen Koržinek koja je pozvala Srbiju da "prestane da poseže za tuđim i falsifikuje istoriju".
 
Hrvatska akademija nauke i umetnosti i Matica hrvatska takođe su kritikovale Srbiju ocenjujući da se u deklaraciji "Granice srpske književnosti" naslućuje "imperijalistička podloga za širenje stvarnih granica srpske države jednog dana u budućnosti".
 
Hrvatske kulturne institucije su navele da se i u novoj deklaraciji opet poseže za dubrovačkom književnošću, s tim da "to sada čine na tankoćutniji način uvodeći termin dvostruka pripadnost".
  • ESVA

    26.08.2023 18:58
    OTIMANJE
    Pa to rade već 100 i vide godina u Crnoj Gori jer su svoju istoriju od 5 vekova izgubili od Turaka!
  • Slobo

    11.07.2023 12:29
    Problem sa Hrvatima
    U čemu je problem sa Hrvatima i Srpskoj književnosti Dubrovnika. Svi dubrovački značajni pisci su se izjašnjavali kao Srbi, imali su svoje časopise; Srdj, Dubrovnik...., Gundulić, Fabrika, Ban,... pa Dubrovnik se tada zvao "Srpska Atina" a ne NS. Uostalom tad Dubrovčani nisu ni znali za Hrvate. Vidi popiše!
  • Redar

    11.07.2023 10:30
    intergalactic
    Nije mi interesantno šta su rekli, neko ko je rekao. Interkatedarska srbistička konferencija???

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.