Knjiga prodata za 14 miliona dolara

Knjiga crkvenih pesama koju su štampali puritanci u američkim kolonijama 1640. prodata je u aukcijskoj kući Sotebis za 14,2 miliona dolara.

Knjiga crkvenih pesama koju su štampali puritanci u američkim kolonijama 1640. prodata je u aukcijskoj kući Sotebis za 14,2 miliona dolara.

Primerak koji je prodat, jedna je od dve knjige koje su bile u vlasništvu crkve Old saut u Bostonu, gde je kršten Bendžamin Frenklin. "Bay Psalm Book" smatra se prvom štampanom knjigom u britanskim kolonijama koje su kasnije postale SAD.

Samo 11 primeraka knjige psalama preživelo je do danas ali nisu sve kompletne. Knjigu je kupio Amerikanac Dejvid Rubenštajn koji je izjavio da će je davati na pozajmicu bibliotekama širom SAD.

Svih 1.700 primeraka knjige štampani su u gradu Kembridž u Masačusetsu po zahtevu starešina puritanske zajednice Bej kolonije Masačustetsa 20 godina pošto su se tu doselili iz Velike Britanije. Puritanci su hteli da imaju sopstveni prevod hebrejskih molitvenih pesama jer su smatrali da prevodi protestanske crkve u Engleskoj nisu u potpunosti verne originalu.

Najskuplja knjiga ikada prodata na aukciji je kodeks Leonarda da Vinčija u koji je on upisivao svoja opažanja i crtao dijagrame. Ona je prodata za 30,8 miliona dolara 1994. godine.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.