Google Skybender: Ultra brz internet koji će isporučivati dronovi

Bespilotne letelice ili popularni dronovi sve su češći predmet različitih istraživanja koja bi trebalo da generišu nove mogućnosti korišćenja ovih naprava.

Google je samo jedna od mega-kompanija koja dronove namerava da koristi u raznim "akcijama". Jedna od takvih je Googleovo testiranje dronova koja bi trebalo da donesu internetu super brz priključak u krajevima gde je malo teže sagraditi klasičnu infrastrukturu koja je potrebna za pristup internetu, navodi "Gardijan".

Radi se o 5G tehnologiji, koja potencijalno može da ima brzinu prenosa podataka čak 40 puta bržu nego 4G. Upravo na tome navodno radi Googleov razvojni tim poznat pod imenom SkyBender.

Za testiranje koriste Spaceport America u Novom Meksiku, gde je hangare, terminale i sve ostalo osmislio Ričard Foster za famozni projekat Virgin Galactic. Tamo se testiraju solarni dronovi kojima će Google distribuisati pristup internetu, ako cela stvar uopšte zaživi.

Google je odbio da komentariše navode "Gardijana", ali nije sporno da se u Novom Meksiku rade testiranja za koja Google ima dozvolu do jula ove godine, kada će se opet reaktivirati program Virgin Galactic, čija bi produkcija trebalo da zaživi 2018.

Kako će se i da li će se uopšte Google dogovoriti s vlasnicima tek treba videti, ali mnogo zanimljivije od toga biće pratiti potencijalnu primenu SkyBender programa.

Autor: 021

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija

Sojuz lansiran prema svemirskoj stanici

Ruska svemirska letelica Sojuz s ruskim kosmonautom i dvema astronautkinjama, beloruskom i američkom, lansirana je s kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu prema Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS).