Kosmos umire za 22 milijarde godina, a Sunce će nestati mnogo ranije

Svemir će nestati za 22 milijarde godina, a Sunce u našoj galaksiji ima snage za još, najmanje, pet milijardi godina, izračunali su naučnici sa Univerziteta u Lisabonu.
Posmatranja galaksija i zvezda pokazuju da se širenje svemira ubrzava, a ako ta brzina ostane stalna, jednom će se zvezde ugasiti, udaljiće se jedna od druge i svemir će se ohladiti.
 
Druga mogućnost predviđa da će se sa širenjem svemira povećavati količina tamne energije i to do trenutka kada će se raspasti prostor i vreme, a svemir jednostavno prestati da postoji.
 
"Big rip" (Veliko kidanje) moglo bi da usledi za 22 milijarde godina. Dijego Saes-Gomes sa Univerziteta u Lisabonu radio je sa kolegama nekoliko scenarija kraja svega.
 
Procenjeno je da bi naše Sunce trebalo da ima energije za još nekih pet milijardi godina. Naučnici smatraju da bi bilo iznenađenje da svemir nestane pre toga, prenosi portal "Nju sajentist".
 
Autor: agencije

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija