Preminuo Rej Tomlinson, otac elektronske pošte i znaka "@"

Internet pionir Rej Tomlinson, kojeg smatraju zaslužnim za izum elektronske pošte, umro je u 74. godini od posledica srčanog udara.

Američki kompjuterski programer još je 1971. godine došao na ideju o elektronskim porukama koje bi se slale iz jedne mreže u drugu. Njegov izum je uključivao i inovativnu upotrebu simbola @ u adresama za elektronsku poštu, koji je u međuvremenu postao standard.

Tomlinson je rođen u Amsterdamu u američkoj saveznoj državni Njujork. Prvu elektronsku poruku poslao je dok je radio kao inženjer u istraživačkoj kompaniji "Bolt, Beranek and Newman", koja je odigrala važnu ulogu u razvoju početne verzije interneta, takozvanog Arpaneta.

Kasnije nije mogao da se seti kako je glasila, napominjući tek da je bila "potpuno obična". Prema tekstu objavljenom u magazinu Forbs 1998. godine, Tomlinson je svoj izum pokazao kolegi, upozorivši ga: "Nemoj nikome reći za to! Trebalo bismo da radimo nešto drugo".

Kolege su ga 2012. uvrstile u Internet kuću slavnih.

Autor: N1

  • Milan

    07.03.2016 10:15
    Otac znaka "@"?!
    Znak @ je u upotrebi od 15. veka:
    http://www.shadycharacters.co.uk/wp/wp-content/uploads/2011/07/stabile-at.jpg

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija