VIDEO: Koliko zlata možete izvući iz svog starog računara?

Poznato je da kompjuterski delovi sadrže zlato, ali da li je to dovoljno da se obogatite?

Pronašli smo jedan vrlo interesantan video klip koji smo odlučili da podelimo sa vama.

Kodijeva laboratorija, popularni Youtube kanal, upravo je želela da odgovori na ovo pitanje.

Pošto je zlato neverovatan provodnik, ono se koristi u veoma bitnim kompjuterskim komponentama, a RAM memorija sadrži najveće količine zlata u sebi. Kodi je rešio da sakupi veliki broj RAM memorija i da iz ovih kompjuterskih komponenti ekstraktuje zlato kako bi došao do odgovora koliko se zlata dobije iz ovakve reciklaže.

Nažalost, rezultati nisu onakvi kakvim smo se nadali. Kodi je uspeo da sakupi na desetine RAM memorija, a ako imate jedan stari kompjuter kod kuće, verovatno ćete iz njega uspeti da izvučete samo dva slota RAM-a.

On je pomoću hemijskih reakcija uspeo da ekstraktuje zlato iz ovih kompjuterskih komponenti i uspeo da dobije trećinu grama zlata. Čak ni ova trećina grama nije bila dovoljno čista, pa je rezultat prilično razočarao. U najboljem slučaju bi možda uspeli da izvučete 8 evra iz jednog računara, ali to jednostavno nije vredno ovolikog posla, u šta se i Kodi uverio.

Ako želite zlato, moraćete do njega da dođete na neki drugi način, a ako imate stari kompjuter koji samo zauzima mesto i skuplja prašinu, bolje ćete proći ako ga prodate ili reciklirate.

Autor: Nezavisne novine

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija

Sojuz lansiran prema svemirskoj stanici

Ruska svemirska letelica Sojuz s ruskim kosmonautom i dvema astronautkinjama, beloruskom i američkom, lansirana je s kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu prema Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS).