Srbija dobila najveći teleskop u regionu

U astronomskoj stanici na planini Vidojevica nedaleko od Prokuplja postavljen je najveći teleskop u regionu, nazvan po čuvenom naučniku Milutinu Milankoviću, sa ogledalom prečnika 1,4 metra, pišu Južne vesti.

Stručnjaci ističu da je dvostruko veći od teleskopa sa kojim su astronomi u Srbiji do sada radili.

Sa novim robotizovanim teleskopom, astronomi imaju mogućnost da se uključe u savremene tokove posmatračke astronomije. Uz pomoć teleskopa Milanković moći će da istražuju i najdublje tajne svemira - crne rupe, tamnu materiju, strukturu galaksija i drugo.

Teleskop je jedan od najsavremenijih, potpuno je robotizovan i kada se postavi nova kupola, sa svake tačke zemljine kugle moći će da se njime posmatra nebo. Košta milion evra, a novac za njega obezbedila je Evropska komisija za istraživanja i inicijativu.

Smestiće se u montažni objekat koji je privremeno postavljen - rekao je direktor beogradske Opservatorije Gojko Đurašević. Prema najavama, svečano otvaranje i puštanje u rad novog teleskopa trebalo bi da se realizuje početkom juna.

Izgradnja opservatorije na Vidojevici započeta je 2005. godine kada je ustanovljeno da je nebo nad Beogradom, zbog izduvnih gasova i smoga, nepodobno za astronomska proučavanja i istraživanja. Nakon decenijskog istraživanja, utvrđeno je da je najbolji pogled sa Vidojevice, gde je na 1.105 metara nadmorske visine ranije napravljena kupola u kojoj je 2011. godine postavljen manji teleskop.

  • Astronauticar

    24.05.2016 12:24
    Teleskopdzija ce moci da posmatra devojke sirom regiona kako se presvlace u spavacice.
  • Eh

    24.05.2016 11:55
    Super vest... kakvih bi bilo mnogo više da imamo sposobnije i poštenije ljude u vlasti.
  • seljober

    24.05.2016 11:05
    Ova vest ce posebno obradovati ljubitelje Parova i Farme.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija