I Chrome napušta Flash

Google Chrome se priprema da počne s aktivnim blokiranjem Adobe flash u korist HTML-a 5 da bi u decembar HTML5 postao zadati način prikaza sadržaja na internetu.

Proces odbacivanja Flasha trebalo bi da započne u septembru predstavljanjem 53. verzije Googleovog Chroma koja je u fazi beta testiranja.

"Danas se više od 90 odsto Fleša na internetu učitava iza scene kako bi bio podrška stvarima kao što su analitika za web-stranice", objasnio je Entoni Laforž, urednik Googleovog bloga "Flash in Chrome". "Ta vrsta Flasha vas usporava i Chrome 53 počeće da je blokira u septembru. HTML5 je puno lakši i brži, a sve više izdavača prelazi na njega kako bi ubrzali učitavanje stranica i produžili život baterije. Na mnogim će se stranicama osetiti poboljšanje u korisničkom iskustvu."

U trenutku kada Chromeova 53. verzija izađe na tržište u decembru ove godine, HTML5 biće jedina opcija za Chromeove korisnike. Flash će se uključivati samo na stranicama koje isključivo njega koriste. Kada korisnik naleti na stranicu koja koristi Flash, od njega će se zatražiti dopuštenje za njegovo pokretanje.

Chrome se u napuštanju Flasha pridružio Safariju i Edgeu koji su to već učinili.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija