NASA nagrađuje onoga ko reši problem male i velike nužde u svemiru

NASA je pokrenula takmičenje za pronalazače kako bi rešili pomalo neobično pitanje putovanja u svemir – a tri najbolja rešenja dobiće po 30.000 dolara.
Problem su – mala i velika nužda u svemiru i menstruacija. 
 
Naime, trenutno ne postoji efikasan sistem odlaganja ovog otpada koji bi se ugradio u svemirsko odelo, a NASA očekuje da će, tokom putovanja na Mars ili asteroid, astronauti biti i do šest dana bez toaleta. 
 
Pronalazači imaju vremena do 20. decembra da predaju predloge i dizajn za sistem koji će sve "sam raditi" u periodu do šest dana. 
 
U opisu poziva navodi se kako pelene nisu zdrava ni realna opcija koja može da traje šest dana. Pritom, dok su u odelu, astronautima je nemoguće da dodirnu svoje telo. 
 
I zato im je potrebna pomoć pronalazača – astronautima treba sistem koji će efikasno čistiti fekalije, urin ili menstrualno krvarenje, bez rizika od infekcije. 
 
Cilj naučnika iz NASA je da tri pobednička predloga testira u narednih godinu dana i da ih potpuno implementira u odela u naredne tri godine. 
 
NASA je takođe najavila da će prva ljudska posada na Mars putovati u narednoj deceniji. 
 
Inače, sve detalje oglasa možete naći na ovom LINKU.
  • Pouzdano

    29.11.2016 09:24
    Povesti jednog srpskog sekundarca u svemir. Sve će nestati. Čak i brod, odmah po spuštanju.
  • čekićar

    29.11.2016 08:59
    ccc...
    Razgraditi ih pa degustirati dok letite kroz Van Alennv radioaktivni pojas.
  • Sirijus

    29.11.2016 08:51
    Suva hrana i čep od plute.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija

Sojuz lansiran prema svemirskoj stanici

Ruska svemirska letelica Sojuz s ruskim kosmonautom i dvema astronautkinjama, beloruskom i američkom, lansirana je s kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu prema Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS).