FOTO: Na Marsu snimljen krater do vrha ispunjen zaleđenom vodom

Iako još uvek nismo u potpunosti sigurni da li ima tečne vode ispod površine Marsa, znamo da je ima svuda na površini Crvene planete, ali u zaleđenom stanju, piše Science Alert.
Na nekim delovima Marsa, u takvoj je formi ima u velikoj količini, kao što to pokazuje najnoviji snimak ESA-inog satelita Mars Express.
 
Mars Express snimio je zapanjujuću fotografiju kratera Koroljov (eng. Korolev) do vrha ispunjenog netaknutim ledom. Koroljov je prečnika 81,4 kilometara, a nalazi se južno od dina Olympia Undae koje okružuju severnu polarnu kapu Crvene planete.
 
Na Marsu, kao i na Zemlji, postoje godišnja doba pa se u letnjim mesecima na mnogim područjima led povlači. Tokom najtoplijeg dela Marsovske godine, "suvi led" na polarnim kapama ume da se povuče tj. nestane u potpunosti. Međutim, to nije slučaj s kraterom Koroljov koji je ispunjen zaleđenom vodom tokom cele godine.
 
Krater Koroljov nastao je pre mnogo godina prilikom snažnog udara drugog tela o površinu Marsa. Nazvan je prema sovjetskom raketnom inženjeru Sergeju Pavloviču Koroljovu.
 
Radi se o geološkoj formaciji koja je svojevrsna ledena zamka. Naime, krater je vrlo dubok, više od dva kilometra. Potpuno je ispunjen ledom koji seže skoro do same ivice kratera i zapravo se radi o talogu leda debljine 1,8 kilometara i prečnika 60 kilometara.
 
Dakle, ako se gleda obim, radi se okvirno o 2.200 kubnih kilometara leda, što je fascinantna veličina za neku ledenu tvorevinu.
 
Dok vazduh prolazi iznad ledene površine kratera Koroljov, hladi se i spušta na zaleđenu površinu. Tako se stvara sloj hladnog vazduha koji se trajno zadržava iznad površine leda. S obzirom na to da je vazduh loš provodnik toplote, taj hladan sloj ponaša se kao izolator i štiti led kratera od toplije struje vazduha, a time i od otapanja.
 
Isti prirodni mehanizam događa se i kod manjeg kratera Louth, prečnika 36 kilometara koji je takođe smešten na severnom, polarnom području Marsa.
 
Samo da napomenemo, na Marsu ima vazduha, samo je jako redak i ni približno dovoljan za disanje.
 
Mars Express već 15 godina nalazi se u orbiti Crvene planete, a prošle godine je nekoliko puta preleteo iznad kratera Koroljov. Pri preletima je snimao krater HRSC kamerom, a naučnici ESA-e (Evropske svemirske agencije) spojili su pet takvih snimaka u predivan kolaž koji prikazuje krater Koroljov u svome punom sjaju (i punom leda).
 
Snimke su koristili i za kreiranje topografske karte gde su razlike u reljefu prikazane različito obojenim područjima.
 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija