Reljin: Srbija se priprema za 5G mrežu

Srbija se priprema za jedinstveno digitalno tržište koje će se uskoro formirati u Evropi, kao i za uvođenje 5G mreže, izjavila je pomoćnica ministra trgovine, turizma i telekomunikacija Irina Reljin.
Reljin: Srbija se priprema za 5G mrežu
Foto: Pixabay
Reljinova je rekla da Srbija planira iste inovacije kao i Evropa, ali je istakla da je jasno da je za 5G potrebna moćna optička mreža. Ona je navela da su operatori uradili dosta kad je reč o infrastrukturi u Srbiji i istakla da bi država trebalo da pruži određene subvencije za ruralna područja.
 
Novi generalni direktor Telenora Srbije Majk Mišel rekao je da su mogućnosti za korišćenje 5G mreže ograničene i da se ona ne može uvesti preko noći, i istakao i da ekosistem nije spreman.
 
"Ako bismo sada pokrenuli 5G, bilo bi to izuzetno skupo, a pitanje je koliko bi bilo delotvorno i iskorišćeno", rekao je Mišel.
 
Nikola Ljušev iz makedonskog Telekoma primetio je da političari "guraju operatere u 5G" i vrše pritisak da se pokrenu nove investicije, ali da operateri koriste nasleđenu, nedovoljno razvijenu infrastrukturu. On je naveo da je potrebno osmisliti pravedan i predvidiv okvir za investicije, i dodao da je svakako neophodno da se na vreme uvedu 5G tehnologije. 
 
Peta generacija mobilnog internet 5G donosi višestruko uvećane brzine protoka, veću pokrivenost i responzivnost. S deset puta većom brzinom od trenutne mobilne tehnologije, nižim kašnjenjem i većim protokom, pristup 5G mreži bi iz korena trebalo da poboljša mobilnu telefoniju i ojača mobilne veze.
 
Brzina bežične konekcije biće deset do 100 puta veća od trenutno dostupne, što znači da će korisnik sezonu omiljene serije moći da skine za nekoliko sekundi.
  • Biba

    07.04.2019 08:44
    5G mreza opasna po Zivot
    5G mreza ce pogubno delovati na ljudsko zdravlje i na sav Eko sistem u svetu. Te ultra visoke frekvencije dovode do narusavanja polariteta i razrusavanje celijske membrane. Vec su radjeni eksperimenti sa pustanjem ove mreze kad je odjednom uginulo mnostvo ptica.Zar zbog brzine skidanja serija i igrica treba da ugrozavamo zdravlje ljudi?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija