Kina upozorila Britaniju da ne diskriminiše "Huavej" i razvoj 5G mreže

Kina je upozorila Britaniju da ne diskriminiše kompanije koje su uključene u razvoj mreže 5G, prenosi B92.
Peking poziva London da se odupre pritisku drugih zemalja oko razvoja "Huaveja".
 
Kako navodi Rojters, Huavej, najveći proizvođač telekomunikacione opreme na svetu, pod strogim je nadzorom nakon što su Sjedinjene Američke Države saveznicima rekle da ne koriste tehnologiju ovog giganta zbog straha da bi to moglo biti sredstvo za kinesko špijuniranje - što je Huavej demantovao, prenosi B92.
 
Izvori Rojtersa navodi da je britanski Savet za nacionalnu bezbednost odlučio da zabrani Huavej iz svih glavnih delova 5G mreže u zemlji i ograniči njen pristup sporednim delovima.
 
U kolumni koju je objavio Sandej telegraf, kineski ambasador u Velikoj Britaniji Liu Ksiaoming branio je Huavej da ima dobre rezultate u oblasti sigurnosti i rekao da bi Britanija trebalo "da donosi odluke samostalno i u skladu sa svojim nacionalnim interesima".
 
"Poslednje što je svetu potrebno jeste uvođenje bilo kakvih diskriminatornih mera prema kompanijama uključenim u razvoj 5G mreže. Poslednja stvar koju Kina očekuje od istinski otvorene i pravedne 'globalne Britanije' je teren koji nije njen nivo", piše on.
 
Liu je rekao da su bezbednosne zabrinutosti oko razvoja 5G mreža razumljive, ali da se njima može upravljati.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija