Facebook može otkriti 21 bolest kod svojih korisnika

U novom istraživanju koje je objavio medicinski časopis "PLOS One" stručnjaci su, posmatrajući niz Fejsbuk profila korisnika širom sveta, došli do zaključka da prema objavljenom sadržaju korisnicima mogu dijagnostikovati čak 21 bolest i zdravstveni problem.
Facebook može otkriti 21 bolest kod svojih korisnika
Foto: Pixabay
"Vaš profil na društvenim mrežama o vama može otkriti mnogo više nego što biste ikad pomislili, i svakako više nego što ste ikada hteli da podelite s drugima", poručili su stručnjaci koji su sproveli ovo istraživanje.
 
Oni ističu da ovde nije reč o kontakt broju ili adresi, prijateljima ili lokaciji - već o zdravstvenom stanju.
 
Posmatrajući promene u boji kože, stanje kože i kose uopšteno, ali i ponašanje svakog pojedinog korisnika, te sadržaje njihovih objava, lekari su im uspešno dijagnostikovali stanja poput rane trudnoće, kožne probleme, ali i ceo niz mentalnih poremećaja, uključujući anksioznost, depresiju i nekoliko vrsta psihoze.
 
Najveću tačnost ostvarili su u dijagnostikovanju dijabetesa.
 
"Ponašanje korisnika, njihovi karakteri i mentalna stanja odražavaju se i na društvenim mrežama i mogu tačno pokazati kakvo je čije stanje", tvrde voditelji ovog istraživanja, kojima bi ipak problem mogla stvoriti politika zaštite privatnosti, koje se drži Fejsbuk.
 
Za svoje istraživanje su, naime, posmatrali preko 940.000 objava 999 korisnika. Proučavalo se sve - od ključnih pojmova, poput "piće" i "alkohol", koji su se vezivali automatski uz naviku preterane konzumacije alkohola, do načina na koji su poruke pisane.
 
Ipak stručnjaci ističu da studija koja je koristila predložene reči nije nužno ispravna za sve ispitane subjekte. Parametri socijalnih medija mogu predvideti važnost i dovesti do novih mogućnosti u unapređenju zdavstvenog stanja svakog subjekta.
 
Istraživanje je imalo mnogo pozitivnih efekata na korisnike društvenih mreža, međutim takođe je pokrenulo i niz pitanja vezanih za probleme očuvanja privatnosti na društvenim mrežama.
 
Proteklih nekoliko godina Fejsbuk je često bio na meti napada zbog ugrožene privatnosti njegovih korisnika, zbog čega je ova mreža samo u 2018. godini platila više od 56 biliona dolara nadoknada brojnim korisnicima.
 
Direktor kompanije Mark Zakenberg je rekao da je svestan ranijih problema njegove kompanije sa otkrivanjem privatnih podataka, ali da je u planu reorganizacija platforme privatnosti ove društvene mreže.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija