Fejsbuk ukinuo više desetina hiljada aplikacija koje su mogle da ugroze privatnost

Fejsbuk je objavio da je ukinuo više desetina hiljada aplikacija koji su potencijalno predstavljale opasnost za privatnost korisnika, na osnovu interne kontrole vođene na milionima aplikacija.
Fejsbuk ukinuo više desetina hiljada aplikacija koje su mogle da ugroze privatnost
Foto: Pixabay (ilustracija)
Ta društvena mreža je pokrenula istragu nakon skandala sa Kembridž analitikom 2018. godine, kada je otkriveno da je ta britanska kompanija vodila kampanje masovnih manipulacija putem aplikacija na Fejsbuku kako bi uticala na američke i britanske birače.
 
"Tada smo obećali da ćemo pregledati sve aplikacije koje imaju pristup velikim količinama informacija o korisnicima, pre promene naših propisa 2014. godine", naveo je Ajme Arčibong, potpredsednik Fejsbuka.
 
Za tu veliku istragu platforma je radila sa "stotinama advokata, istražitelja, analitičara i inženjera, kako bi bolje razumeli mehanizme zloupotrebe i otklonili štetne činioce".
 
"Suspendovano je 400 programera, ali te aplikacije ne predstavljaju nužno pretnju", rekao je Arčibong.
 
Agencija za zaštitu američkih potrošača je u julu odredila Fejsbuku rekordnu kaznu od pet milijardi dolara jer je prevario svoje korisnike u vezi sa kontrolom njihovog privatnog života, posebno otkrivanjem ličnih podataka britanskoj kompaniji Kembridž analitika, upletenoj u predsedničku kampanju Donalda Trampa i u kampanju za Bregzit u Velikoj Britaniji.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija