VIDEO: NASA objavila 4K video prolaska Merkura između Sunca i Zemlje

Merkurov tranzit, događaj prividnog prelaza te planete preko diska Sunca, koji je u ponedeljak trajao nekoliko sati, snimila je NASA-ina opservatorija koja posmatra našu zvezdu iz najboljeg mogućeg položaja - iz orbite.
U Zemljinoj orbiti, na udaljenosti od oko 35.000 kilometara, nalazi se mali satelit pod nazivom Solar Dynamics Observatory, čiji instrumenti posmatraju našeu matičnu zvezdu. Posmatranje i snimanje tokom tranzita rezultiralo je odličnim videom u visokoj 4K rezoluciji.
 
Podsetimo, planeta Merkur juče je prošla između Sunca i Zemlje pod savršenim uglom koji omogućava posmatranje u kojem "pozadinu" čini Sunce, a sledeći ovakav događaj neće se desiti pre 2032. godine.
 
Tranzit je počeo juče u 13:35 časova po našem vremenu, maksimalna faza bila je u 16:19, a kraj tranzita u 19:04 časova.
 
  • Петровград

    12.11.2019 15:25
    matrix ns

    Шалите се, зар не?
  • matrix ns

    12.11.2019 11:45
    sve je okruglo
    Sunce savrseno okruglo, Merkur takodje, Mesec takodje. Sve sto nas okruzuje na ovim snimcima je savrseno okruglo. Cak i Zemlja kada je prikazuju iz svemira prikazana je kao savrsena lopta. Mene su ceo zivot ucili da je zemlja spljostena lopta. Da li neko ima objasnjenje.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija