Facebook za tri meseca uklonio 11,6 miliona objava kojima su zlostavljana deca

Facebook je objavio najnovije brojke kojima naglašava svoje napore da ukloni štetan sadržaj sa popularne platforme.
Facebook za tri meseca uklonio 11,6 miliona objava kojima su zlostavljana deca
Foto: Pixabay
Kako otkriva, za tri meseca uklonio je 11,6 miliona postova koji su se odnosili na zlostavljanje dece, golotinju i seksualno iskorištavanje dece.
 
Uklanjanje ovih štetnih sadržaja sprovedeno je u periodu između jula i septembra 2019. godine. Facebook je prvi put objavio i brojke za Instagram, uključujući podatke o uklanjanju postova povezanih sa samoubistvom i samopovređivanjem.
 
Ovaj potez tehnološkog giganta prati javno negodovanje zbog smrti 14-godišnje Moli Rasel. Tinejdžerka se ubila 2017. godine, a njen otac je tada na njenom Instagram nalogu pronašao velike količine materijala o samoubistvu.
 
"Uklanjamo sadržaj koji prikazuje ili podstiče na samoubistvo ili samopovredu, uključujući određene grafičke slike i prikaze u stvarnom vremenu za koje stručnjaci kažu da bi mogli da navedu druge na loše ponašanje prema sebi", napisao je u blogu Gaj Rozen, potpredsednik Facebooka.
 
Prema izveštaju o uklanjanju sadržaja kroz koji su zlostavljana deca, 11,6 miliona objava odnosilo se na dečiju golotinju i seksualno uznemiravanje. Od toga je 754.000 postova uklonjeno sa Instagrama.
 
Više od 99 odsto ovih sadržaja otkriveno je proaktivno, što ukazuje da se kompanija i dalje oslanjala na izveštaj trećih strana za oko 2,5 miliona objava koje su povezane sa samoubistvima i samopovređivanjima.
 
Facebook je uklonio i 4,4 miliona objava povezanih s drogom, od čega 1,5 miliona sadržaja sa Instagrama. Takođe je uklonjeno i 2,3 miliona objava povezanih s prodajom vatrenog oružja, od čega 58.600 ovakvih objava sa Instagrama.
 
Popularna društvena mreža kaže da je uklonila i više od 99 odsto sadržaja povezanih s terorističkim organizacijama, Al Kaidom i Islamskom državom. Više od 130.000 terorističko-propagandnih objava uklonjeno je i sa Instagrama.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija