VIDEO: Lansirano još 60 Starlink satelita

Američki proizvođač raketa i satelita u svemir je lansirao još 60 Starlink satelita kako bi se na taj način omogućila dostupnost interneta značajnom delu svetske populacije koja još uvek nije onlajn, posebno u ruralnim područjima.
Techcrunch piše da bi se ovakvim naporima kompanije SpaceX i ostalom stanovništvu koje nije zadovoljno svojim provajderima internetskih usluga ponudila konkurentna alternativa.
 
Ovim lansiranjem u orbiti se trenutno nalazi 422 Starlink satelita iako je SpaceX objavio da u narednom periodu planira da izbaci dva prototipa koja su prvobitno lansirana.
 
SpaceX je već sada najveći privatni satelitski operater koji je uspeo da zadrži učestali tempo svojih Starlink lansiranja uprkos krizi zbog pandemije. U 2020. godini imao je četiri takve misije.
 
Ova poslednja misija, tačnije, 60 satelita iz baze Cape Canaveral, u saveznoj američkoj državi Floridi, lansirani su uz pomoć rakete Falcon 9. Svaki satelit težak je oko 200 kilograma, a s obzirom da su postavljeni u niskoj orbiti, na oko 2.000 kilometara od Zemlje, mogući zastoji ili prekidi u internet vezama su svedeni na najmanju moguću meru.
 
Direktor i osnivač SpaceX-a Ilon Mask naveo je da kompanija nastoji da preduzme određene mere kako bi se odbacile optužbe da se Starlink sateliti mešaju sa zemaljskim posmatranjem noćnog neba. Naime, sateliti proizvode svetla i mogu se predstaviti kao svetlosni tokovi u astrofotografiji, dok s druge strane, astronomi tvrde da se zapravo mešaju u posmatranje i istraživanje zvezda preko teleskopa i opservatorija sa Zemlje.
 
Kako bi svoje usluge mogli da pruže po celom svetu, SpaceX namerava satelitima Starlink da formira mrežu od najmanje 12.000 satelita. Projekat bi trebalo da bude završen 2027. godine.
 
SpaceX planira da počne da pruža "Starlink" internet uslugu ove godine korisnicima u SAD-u i Kanadi.
 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija