Na meti hakera i tviter nalozi Baraka Obame, Kanje Vesta i Kim Kardašijan

Društvena mreža Tviter našla se na udaru jakog hakerskog napada zbog čega su bili blokirani i kompromitovani profili nekih od najpraćenijih ličnosti na ovoj platformi.
Na meti hakera i tviter nalozi Baraka Obame, Kanje Vesta i Kim Kardašijan
Foto: Pixabay
U saopštenju Tvitera navodi se da su hakeri došli do podataka zaposlenih kako bi izvršili upad na profile, uključujući predsedničkog kandidata Demokratske stranke Džozefa Bajdena, bivšeg predsednika SAD Baraka Obame, vlanika Amazona Džefa Bezosa, zvezde rijaliti programa Kim Kardašijan, osnivača firme "Tesla" Ilona Maska, repera Kanje Vesta, kao i kompanija Uber i Epl.
 
"Primetili smo koordinisani napad ljudi čija su meta bili naši zaposleni koji imaju pristup internom sistemu i programima. Hakeri su iskoristili pristup da preuzmu kontrolu nad određenim profilima", ističe se u saopštenju.
 
Hakeri su se predstavljali kao slavne ličnosti i bogataši i od sledbenika na društvenoj mreži tražili da im pošalju određene iznose u digitalnoj valuti bitkoin. Tokom večeri prebačeno je oko 400 bitkoina u vrednosti od oko 120.000 dolara.
 
 
Analitičari smatraju da je saopštenje Tvitera potvrdilo bojazan bezbednosnih stručnjaka da sam sistem, a ne korisnici, može biti ugrožen.
 
Uloga Tvitera kao platforme za komunikaciju političkih kandidata i javnih ličnosti poput američkog predsednika Donalda Trampa izaziva bojazan da bi moglo doći do haosa na izborima u SAD 3. novembra ili na neki drugi način ugroziti nacionalnu bezbednost.
 
Prema podacima kompanije za digitalnu forenziku "Eliptik" polovina žrtava upada imaju sredstva na berzama sa bitkoinom u SAD, četvrtina u Evropi i četvrtinu u Aziji.
 
Transferi su ostavili trag koji može pomoći istražiocima da pronađu napadače. Finansijska šteta je ograničena jer su višestruke razmene blokirale druge vidove plaćanja nakon ugrožavanja profila na Tviteru.
 
Međutim, šteta naneta reputaciji Tvitera mnogo je ozbiljnija i brojni korisnici su izrazili zabrinutost jer je kompaniji trebalo dugo da obustavi upad.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija