VIDEO: Naučnici "uhvatili" kosmičkog leptira

Međuzvezdani fenomen koji podseća na plavičasto-crvenog leptira raširenih krila, koji potiče od gasne magline NGC 2899, snimljen je kao nikada pre.
Spektakularne fotografije napravljene su iz Evropske južne opservatorije u okviru programa "Kosmički dragulji", koji za cilj ima da obrazuje i zainteresuje ljude za svemir.
 
Posmatrajući kroz Veoma veliki teleskop (Very Large Telescope), astronomi Evropske agencije za istraživanje svemira uživali su u ogromnoj formaciji gasa skoro simetričnog oblika koji podseća na leptira raširenih krila.
 
Gasna maglina je između 3.000 i 6.500 svetlosnih godina udaljena od Zemlje.
 
Iako ju je otkrio britanski astronom Džon Heršel 1835. godine, niko je nije video ovoliko detaljno.
 
Raspon "krila" je skoro 19 biliona kilometara, odnosno dve svetlosne godine. Osim toga, maglina je izuzetno vrela, jer se vodonik i kiseonik koji čine njeno telo zagrevaju na 10.000 stepeni Celzijusa, zahvaljujući dve zvezde u njenoj sredini.
 
NGC 2899 može da se vidi samo sa južne hemisfere Zemlje i to veoma jakim teleskopima.
 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija