VIDEO: Sonda za 16 sekundi uspela da uzme uzorak sa asteroida Benu

Svemirska letelica NASA dodirnula je površinu asteroida Benu i sakupila uzorak stene koja potiče od početka nastanka Sunčevog sistema.
Mehanička ruka sonde Osiris-Rex duga 3,35 metara uzela je šaku kamenja u blizini severnog pola asteroida, prenosi Rojters.
 
Benu, koji se nalazi više od 100 miliona kilometara od Zemlje i čije se telo u obliku žira formiralo u početku solarnog sistema, mogao bi da da odgovore o početku života na Zemlji.
 
Operacija u trajanju od 16 sekundi zahtevala je visoku preciznost, a uspešno je obavljena na udaljenosti od čak 330 miliona kilometara od Zemlje.
 
"Sve je prošlo savršeno. Večeras smo ispisali istoriju", rekao je nekoliko minuta nakon kontakta šef misije Dante Loreta.
 
 
Sonda će tokom dana poslati slike kolekcije uzoraka, kako bi naučnici utvrdili koliko je materijala prikupljeno i da li je potreban još jedan pokušaj prikupljanja uzoraka. Ako se utvrdi da je misija bila uspešna, sonda će krenuti nazad ka Zemlji, a njen dolazak se očekuje 2023. godine.
 
Sonda duga šest metara kružila je oko Benua od kraja 2018. godine kako bi se pripremila za ovu vrlo složenu operaciju.
 
Prošle godine Japan je uspeo svojom sondom Hajabusa2 da prikupi malu količinu prašine sa asteroida Rajugua i na putu je nazad na Zemlju.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija