VIDEO: Tri kosmonauta se nakon šest meseci vratila na Zemlju

Nakon šestomesečne misije na Međunarodnoj svemirskoj stanici (MSS), tri kosmonauta su se bezbedno vratila na Zemlju.
Kosmonaut NASA-e Kris Kasidi i kosmonauti Roskosmosa Anatolij Ivanišin i Ivan Vagner sleteli su u stepe Kazahstana, jugoistočno od Žeskazgana, u 7:45 časova po lokalnom vremenu.
 
Nakon kraćeg medicinskog pregleda, tri kosmonauta će helikopterom biti prebačena do Žeskazgana, odakle će krenuti kući. Kako AP prenosi, kosmonauti se osećaju dobro.
 
Iz predostrožnosti, svi članovi spasilačkog tima koji su se sastali sa posadom testirani su na Covid-19, dok je broj članova medicinskog tima ograničen.
 
 
Kasidi, Ivanišin i Vagner su proveli 196 dana u svemiru od dolaska na stanicu 9. aprila.
 
Austronaut NASA-e Kejt Rubins i astronauti Sergej Rižikov i Sergej Kud-Sverčkov iz Roskosmosa su pre nedelju dana došli na stanicu, gde će provesti šest meseci.
 
Pre odlaska posade, ruski kosmonauti su uspeli da privremeno spreče curenje vazduha, koje su nekoliko meseci pokušavali da lociraju. Curenje vazduha ne predstavlja neposrednu opasnost za članove posade i inženjeri Roskosmosa rade na trajnom rešenju ovog problema.
  • X

    22.10.2020 09:54
    X
    E baš suse zajebali.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija