Rusija priprema letelicu na nuklearni pogon za put do Jupitera

Rusija planira da do 2030. godine pošalje svemirsku letelicu na nuklearni pogon ka Mesecu, odakle će nastaviti prema Veneri i, koristeći njeno gravitaciono polje, ka Jupiteru.
Rusija priprema letelicu na nuklearni pogon za put do Jupitera
Foto: Pixabay
Ruska savezna svemirska agencija, Roskosmos, objavila je planove da svoj "svemirski tegljač" (termin za svemirsku letelicu koja prevozi astronaute ili opremu iz jedne orbite u drugu) pošalje u međuplanetarnu misiju 2030. godine.
 
Energetski modul svemirske letelice, nazvan "Zevs", konstruisan je tako da proizvodi dovoljno snage da preveze teški teret kroz duboki svemir. U suštini, letelica će biti pokretna nuklearna elektrana.
 
Nekoliko zemalja razmatra sličnu tehnologiju kao način da se skrati vreme putovanja kroz svemir. Trenutno se svemirske letelice oslanjaju na solarnu energiju ili gravitaciju za ubrzanje, što znači da bi u takvim letelicama astronautima bilo potrebno više od tri godine da odu do Marsa i vrate se na Zemlju.
 
Stručnjaci Američke svemirske agencije (NASA) procenjuju da bi svemirska letelica na nuklearni pogon skratila ovo putovanje za godinu dana.
 
Sjedinjene Države planiraju da nuklearnu elektranu – reaktor od 10 kilovata – postave prilikom narednog sletanja na Mesec, već 2027. godine. Međutim, do sada je NASA uspela da pošalje samo jedan nuklearni reaktor u svemir, na satelitu iz 1965. godine. Druge svemirske letelice, poput rovera koji je sleteo na Mars "Radoznalost" (Curiositi) i "Istrajnost" (Perseverance) takođe pokreće nuklearni pogon, ali ne kao reaktor.
 
U međuvremenu, Rusija je u svemir poslala više od trideset reaktora. Njihov modul "Zevs" bi bio mnogo napredniji nuklearni reaktor koji bi koristio 500 kilovata kako bi se kretao od planete do planete, navodi agencija Sputnjik.
 
Prema planu misije, letelica će prvo krenuti ka Mesecu, a zatim nastaviti ka Veneri čiju gravitaciju će iskoristiti da se odbaci ka krajnjem odredištu – Jupiteru, što bi pomoglo da se sačuva više pogonskog goriva.
 
Prema Aleksandru Blašenku, izvršnom direktoru Roskosmosa za dugoročne programe i nauku, čitava misija bi trajala 50 meseci (nešto više od četiri godine). Blašenko je rekao da Roskosmos i Ruska akademija nauka još rade na izračunavanju putanje leta, kao i tačne mase koju će letelica moći da ponese.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija