Gugl kažnjen sa 500 miliona evra zbog autorskih prava na vesti

Francuska antimonopolska agencija kaznila je danas kompaniju Alfabet, koja je vlasnik Gugla, sa 500 miliona evra jer nije ispoštovala naređenja u vezi sa prenošenjem informativnih sadržaja.
Gugl kažnjen sa 500 miliona evra zbog autorskih prava na vesti
Foto: Pixabay
Američki tehnološki gigant mora u naredna dva meseca da predstavi predlog o isplati nadokande novinskim agencijama i ostalim medijskim kompanijama za objavljivanje njihovih vesti ili će dobiti dodatnu kaznu od 900.000 evra na dan, prenosi Blic.
 
Medijske organizacije APIG, SEPM i AFP optužuju tehnološkog giganta da nije dobronamerno pristupio razgovorima o pronalaženju dogovora za prenošenje informativnih sadržaja na internetu, u skladu sa nedavno usvojenom direktivom EU.
 
APIG, koji predstavlja najveće štampane medije u Francuskoj, među kojima su Figaro, Mond i ostali, jedan je od podnosilaca tužbe iako je potpisao okvirni sporazum o razgovorima sa Guglom.
 
Gugl je saopštio da je "veoma razočaran" odlukom francuskih vlasti i da je imao dobru volju tokom čitavog procesa. U saopštenju se dodaje da se izricanjem kazne "ignorišu napori uloženi za postizanje dogovora" i realnost načina prenošenja vesti na Guglovim platformama.

Teme

gugl
  • kako smaraju

    16.07.2021 15:01
    A kad im opadnu posete i opadne prihod od oglasa i drugoga, sta onda? Onda ce biti Gugl pomagaj, nismo znali. *** zaglavljeni u nekom davnom vremenu koji nemaju uopste predastavu ni osecaj kako mediji i promocija istih danas funkcionise. Gugl je tu gde jeste jer je najbolji, niko ne drzi Firefox, Bing, Operu i druge pretrazivace da se nadju na tom mestu (Explorer je svakako bio na tom mestu vec, davnih dana).
  • Geza

    13.07.2021 13:59
    Jaci ker
    Otimaju oni nama, otmite i vi njima. Saglasan sam sa takvim pristupom kontroli autorskih prava.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija