Osamnaestogodišnjak se pridružuje Džefu Bezosu na letu u svemir

Osamnaestogodišnjak Oliver Demen će 20. jula postati najmlađi astronaut u istoriji, a poleteće zajedno sa američkim milijarderom Džefom Bezosom na prvom letu u svemir letelice Bezosove kompanije.
Kompanija "Blu Oridžin" saopštila je da će umesto pobednika na aukciji za jedno mesto na prvom letu u svemir sa Bezosom putovati 18-godišnjak Demen.
 
Kompanija je navela da će on biti prvi klijent koji plaća, ali nije navela cenu karte.
 
Pobednik aukcije, koji je za mesto platio 28 miliona dolara želi da ostane anoniman i putovaće u nekoj budućom misiji, navela je kompanija. Na prvom letu "Blu Oridžina" sa putnicima će pored Bezosa biti i njegov brat Mark i Voli Fank (82), koja će biti najstarija astronautkinja u istoriji.
 
Njih četvoro će poleteti iz zapadnog Teksasa u raketi "Nju Šeperd" na let od deset minuta.
 
Ovo će biti "početak komercijalnih operacija za Nju Šeperd", letelice Blu Oridžina, rekao je Bob Smit, šef kompanije.
 
"Oliver predstavlja novu generaciju ljudi koji će nam pomoći da izgradimo novi put ka svemiru", rekao je on.
 
Olivije Demen maturirao je 2020. i poseduje dozvolu privatnog pilota. Za Demena, fasciniranog svemirom, Mesecom i raketama od četvrte godine, ovaj let je ostvorenje njegovog životnog sna.
 
Namerava da studira fiziku i upravljanje inovacijama na Univerzitetu Utreht u Holandiji od septembra. Kompanija nije navela iz koje je zemlje, ali njegov javni Instagram profil ima uglavnom komentare napisane na holandskom.
 
Bezos, osnivač Amazona i najbogatiji čovek na svetu, nada se da će se pridružiti Ričardu Brensonu i klubu milijardera koji su stigli u svemir u letelici svoje kompanije.
 
Brenson je to uspeo u nedelju u letelici "Virdžin Galaktik", što je predstavljalo važan medjaš u svemirskom turizmu.
 
Iako će Bezos biti drugi u ovom poslu, "Blu Oridžin" naglašava da je njihovo iskustvo putovanja superiornije u odnosu na kompaniju "Virdžin Galaktik". Za razliku od svog konkurenta Bezosova letelica "Nju Šeperd" će preći međunarodno priznatu granicu za svemir na visini od 100 kilometara, a kompanija navodi takođe da je njena raketa prihvatljivija i za životnu okolinu.
 
Ambicije kompanije se ne zaustavljaju na svemirskom turizmu jer se nada da će postati veliki saradnik za misije američke svemirske agencije NASA poput kompanije "Spejseks" Ilona Maska.
  • Hansel und Gretel

    16.07.2021 12:43
    Ovo je predivno....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija