Naučnici misle da konačno znaju odakle je došao asteroid koji je uništio dinosauruse

Pre oko 66 miliona godina, u Zemlju je udarila stena prečnika devet i po kilometara, što je izazvalo niz kataklizmičnih događaja koji su za posledicu imali nestanak dinosaurusa.
Naučnici misle da konačno znaju odakle je došao asteroid koji je uništio dinosauruse
Foto: Pixabay (ilustracija)
Naučnici misle da konačno znaju odakle je ta stena došla. Prema novom istraživanju, udar je izazvao džinovski tamni primitivni asteroid iz spoljnjeg oboda glavnog asteroidnog pojasa Sunčevog sistema, koji se nalazi između Marsa i Jupitera.
 
Ova oblast je dom mnogim tamnim asteroidima – svemirskim stenama specifičnog hemijskog sastava, zbog kojeg izgledaju tamnije (reflektuju vrlo malo svetlosti) od drugih vrsta asteroida.
 
"Pretpostavljao sam da je spoljni obod pojasa asteroida – gde se nalazi najviše tamnih primitivnih asteroida – verovatno mesto odakle je došao onaj koji je udario u zemlju. Ali nisam očekivao da će rezultati biti tako konačni", napominje David Nesvornji sa Istraživačkog instituta u Koloradu, koji je rukovodio novim istraživanjem.
 
Tragovi asteroida koji je okončao vladavinu dinosaurusa, izuzev letećih, pronađeni su zakopani u krateru Čiksulub, širokom 145 kilometara na meksičkom poluostrvu Jukatan. Naučnici su pokušavali da utvrde poreklo udara, ali je većina teorija tokom vremena oborena.
 
Naučnici su u početku tvrdili da je glavni udar došao iz porodice asteroida iz unutrašnjeg dela glavnog pojasa, ali su naknadna posmatranja tih asteroida otkrila da oni nemaju odgovarajući hemijski sastav.
 
Druga studija, objavljena u februaru u časopisu Scientific Reports, tvrdi je da je udar izazvala kometa, ali su ovi rezultati naišli na kritiku u radu objavljenom u časopisu Astronomi & Geophisics.
 
U novoj studiji, objavljenoj u časopisu Icarus, istraživači su razvili kompjuterski model kako bi videli koliko često asteroidi iz glavnog pojasa beže prema Zemlji i da li bi takvi begunci mogli biti odgovorni za nestanak dinosaurusa.
 
Simulirajući kretanje asteroida u periodu od više stotina miliona godina, model je pokazao da termalne sile i gravitaciona polja planeta povremeno izbacuju velike asteroide iz pojasa.
 
U proseku, asteroid prečnika preko devet kilometara iz spoljnjeg oboda pojasa biva odbačen u pravcu Zemlje jednom na svakih 250 miliona godina, otkrili su istraživači.
 
Po tom proračunu, ovakvi kosmički događaji su pet puta češći nego što su naučnici ranije mislili i poklapaju se sa vremenom udara i nastanka kratera Čiksulub.
  • Dragan

    14.10.2021 08:38
    Ah
    Za planete unutar sunčevog sistema zaslužana je planeta Jupier i delimično Saturn koje meteore i asteroide privlače i mrve.Sve planete u unutražnjem delu sunčevog sistena nemaju velike kratere od udara.Odakle je došla ne važno jer je učinilo to.
  • Milos

    14.09.2021 16:36
    Oni..
    Misle da konacno znaju..
  • Jorgobanka

    14.09.2021 07:58
    Cesto se pitam da li ga je srpski narod dostojan

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija

Sojuz lansiran prema svemirskoj stanici

Ruska svemirska letelica Sojuz s ruskim kosmonautom i dvema astronautkinjama, beloruskom i američkom, lansirana je s kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu prema Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS).