Nema više "tagovanja": Fejsbuk ukida sistem za prepoznavanje lica

Fejsbuk je objavio da na svojoj platformi više neće koristiti prepoznavanje lica kojim se omogućuje da se identifikuje osoba na slikama ili video snimcima objavljenim na toj društvenoj mreži.
Nema više "tagovanja": Fejsbuk ukida sistem za prepoznavanje lica
Foto: Pixabay
Kalifornijska grupa, pogođena skandalima oko svog ekonomskog modela, takođe je najavila da će obrisati podatke prepoznavanja lica akumulirane od kada je uvedena ta opcija 2010. godine, za više od milijardu korisnika, navodi se u saopštenju.
 
"Ova promena će predstavljati jednu od najvećih promena u upotrebi prepoznavanja lica u istoriji tehnologije", navodi se u blogu koji je objavio Džerom Pezenti, potpredsednik za veštačku inteligenciju u novoj Fejsbukovoj matičnoj kompaniji Meta.
 
On je rekao da je više od trećine dnevnih aktivnih korisnika Fejsbuka izabralo da uključi opciju prepoznavanja lica i mogu biti prepoznati, tako da će kao rezultat ukidanja te opcije biti izbrisano više od milijardu pojedinačnih podataka.
 
Fejsbuk je već počeo da smanjuje upotrebu prepoznavanja lica od kada je to uveo pre jedne decenije.
 
Kompanija je 2019. prekinula praksu korišćenja softvera za prepoznavanje lica da identifikuje prijatelje korisnika na fotografijama sa automatskim preporukama da se "taguju".
  • LimundoGrad

    10.11.2021 11:22
    @Dragan
    Dobar dan Dragane, na Limundu i Kupindu se podaci brišu u celosti na zahtev korisnika.
    Samo je bitno da napišete da želite da se obrišu Vaši lični podaci, a ne da se zatvori nalog.

  • Voldi

    03.11.2021 09:07
    Ljudi stvarno još koriste Facebook?
  • Dragan

    02.11.2021 23:15
    Ah
    Davno ugasio prifil ali glavu dajem da još čuvaju sve moje podatke.Recimo i Limundo i Kupindo u Srbiji protiv zakonito čuvaju podatke iako sam više puta tražio brisanje.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija