Nova studija pokazuje opasnost od globalnog zagrevanja, govori se o 2030. godini

Gotovo svaka zemlja mogla bi do 2030. da doživi ekstremno vruće godine svake druge godine, prema novom istraživanju koje naglašava ogroman doprinos najvećih svetskih zagađivača klimatskim promenama.
Nova studija pokazuje opasnost od globalnog zagrevanja, govori se o 2030. godini
Foto: Pixabay (ilustracija)

Studija, koja je izradila modele, kombinovala je podatke o dosadašnjim emisijama i obećanjima pet najvećih zagađivača – Kine, SAD, Evropske unije, Indije i Rusije, danima pre klimatskog samita COP26 za smanjenje zagađivanja kako bi se napravila predviđanja zagrevanja po regionima do 2030. godine.

Naučnici su otkrili da se očekuje da će 92 posto od 165 proučavanih zemalja doživeti svake dve godine ekstremno visoke godišnje temperature, definisane kao izuzetno topla godina koja se dogodila jednom u stotinu godina u predindustrijskoj eri.

Aleksander Nauels iz "Climate Analytics", koji je koautor studije objavljene u časopisu Communications Earth and Environment, rekao je da je to samo po sebi "vrlo upečatljivo".
 
"To samo pokazuje koliko je hitno i kako idemo u svet koji je mnogo topliji za sve", rekao je za AFP.
 
Kako bi utvrdili razmere doprinosa pet najvećih svetskih zagađivača, autori su pogledali kakva bi bila slika bez njihovih emisija od 1991, kada je Međuvladin panel za klimatske promene (IPCC) prvi upozorio vlade na klimatske promene, kao posledicu delovanja čoveka.
 
Otkrili su da bi se udeo zemalja pogođenih ekstremno vrućim godinama smanjio na oko 46 posto.
 
Lea Beuš, sa Instituta za nauku o atmosferi i klimi na Univerzitetu ETH u Cirihu koja je predvodila istraživanje, rekla je da je studija pronašla "jasan otisak" delovanja najvećih zagađivača na regionalnom nivou.
 
"Mislim da je to vrlo važno, jer obično govorimo o apstraktnim količinama emisija, ili globalnim temperaturama, za koje znamo, ali ne možemo baš osetiti", rekla je.
 
"Regionalne klimatske promene mnogo su bliže onome što ćemo doživeti - doživećemo ovo zagrevanje u našoj zemlji i ovu sve veću učestalost ekstremno vrućih godina", kažu naučnici.
 
Oni su pronašli najveći uticaj, u smislu učestalosti ekstremno vrućih godina, u tropskoj Africi.
 
"Budući da je ovo region koji tradicionalno ima prilično nisku temperaturnu varijabilnost iz godine u godinu, čak je i umereno zagrevanje koje će doživeti, u poređenju s drugim regionima, zaista izbacuje iz poznatih klimatskih okvira", rekla je.
 
Ali, dodala je da je najveći ukupni porast temperature u severnim područjima visoke geografske širine, koja se zagrevaju brže od tropskih.
 
Autori su naglasili da bi se predviđanje učestalosti ekstremnih godina moglo promeniti ako zemlje značajno pojačaju napore za smanjenje zagađenja.
 
Prema sadašnjim planovima, emisije bi se povećale za 13,7 posto do 2030, prema UNFCCC, telu za klimatske promene, kada se moraju smanjiti za otprilike polovinu kako bi granica zagrevanja iz Pariskog sporazuma od 1,5C bila ostvariva.
  • Ne pis men

    17.01.2022 20:04
    normalno
    @Glupost
    Naravno da je glupost to globalno zagrevanje, jer je Zemlja ravna i brzo se hladi pomoću hrišćanskih katodnih cevi. Samo Papa i pacovski kanali mogu usijati Zemlju 5G mrežama i čipovima.
  • Glupost

    14.01.2022 10:12
    Globalno zagrevanje je jos jedna LAZ. Istrazujete malo drugari novinari. Nije novinarstvo samo copy paste. Dajte nam neke prave cinjenice sa dokazima.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija

Sojuz lansiran prema svemirskoj stanici

Ruska svemirska letelica Sojuz s ruskim kosmonautom i dvema astronautkinjama, beloruskom i američkom, lansirana je s kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu prema Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS).