Otkrivena crna rupa koja ne uništava, već stvara zvezde

Naučnici su otkrili crnu rupu u središtu patuljaste galaksije koja izbacuje mlazove gasa duge 500 svetlosnih godina, u kojima se formiraju nove zvezde.
Otkrivena crna rupa koja ne uništava, već stvara zvezde
Foto: Pixabay (ilustracija)
Astronomi su i pre uočili supermasivne crne rupe koje stvaraju povoljne uslove za rađanje zvezda, ali se do sada smatralo da crne rupe koje se nalaze u patuljastim galaksijama, koje sadrže milijardu zvezda ili manje, onemogućuju njihovo formiranje.
Astrofizičar Zakari Šut sa Državnog univerziteta Montane i njegove kolege posmatrali su crnu rupu u patuljastoj galaksiji Hen 2-10, udaljenu oko 34 miliona svetlosnih godina, i uočili kako izbacuje oblak jonizujućeg gasa koji je dugačak gotovo 500 svetlosnih godina. Ovaj oblak se protezao od galaktičkog centra pa sve do ivice galaksije gde se i formiraju zvezde, piše New Scientist.
Astronome zanimaju patuljaste galaksije poput Hen 2-10 jer bi one mogle ličiti na galaksije iz ranog perioda svemira. U slučaju da se zakoni iza evolucije galaksija nisu promenili, ti podaci bi nam mogli pomoći u razumevanju razvoja galaksija poput našeg Mlečnog puta.
 
"Svaki put kada uočimo nove interakcije između galaksija i njihovih crnih rupa, posebno u ovakvim patuljastim galaksijama, možemo saznati nešto više o procesima iza nastanka zvezda i formiranja galaksija u ranom svemiru", rekao je Šut.
 
Patuljaste galaksije obično u svom središtu imaju crnu rupu ili supernovu, ali su toliko mutne da je teško odrediti šta se tačno tamo nalazi. Međutim, naučnici su prilikom proučavanja Hen 2-10 koristili novu metodu visoke razolucije, što može pomoći pri budućem snimanju drugih patuljastih galaksija.
 
"Ovo je velik korak napred jer možemo sa sigurnošću reći da se radi o crnoj rupi, a ne supernovi", rekla je astrofizičarka Džoana Piotrovska sa Kembridž univerziteta.
 
Istraživanje pod nazivom "Black-hole-triggered star formation in the dwarf galaxy Henize 2-10" objavljeno je u časopisu "Nature".
  • Mile rent-a mozak

    24.01.2022 18:45
    U naslovu slobodno možete staviti, umesto "crne rupe" - "predsednikovo dupe". U textu i ne morate.
  • "Savko

    24.01.2022 15:31
    Na žalost, izmislii su i internet i onda ga dali majmunima.
  • Savko

    24.01.2022 13:37
    NASA propaganda
    Opet nešto izmišljaju...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija

Sojuz lansiran prema svemirskoj stanici

Ruska svemirska letelica Sojuz s ruskim kosmonautom i dvema astronautkinjama, beloruskom i američkom, lansirana je s kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu prema Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS).