FOTO: Teleskop "Džejms Veb" snimio spektakularnu sliku galaksije

Agencija NASA objavila je danas retku i izvanrednu sliku galaksije udaljene 500 miliona svetlosnih godina.
U pitanju je galaksija Kolski točak, čiji prstenovi se pojavljuju izuzetno jasno zahvaljujući novom svemirskom teleskopu "Džejms Veb".
Kao i za naš Mlečni put astronomi misle da je galaksija Kolski točak u prošlosti bila spiralna galaksija, ali joj je neki spektakularan događaj dao formu, sudar sa drugom manjom galaksijom, koja se ne vidi na slici. Tada su se formirala dva prstena od centra kolizije slična koncentričnim krugovima koji se naprave bacanjem kamenčića u vodu. Zbog tog izgleda je i dobila ime.
Prvi prsten, koji je više u centru, jako je svetao, a drugi, spoljašnji, u ekspanziji je 440 miliona godina. Tokom svoje ekspanzije prsten probija okolni gas i izaziva formiranje zvezda.
 
Ta galaksija je već viđena preko svemirskog teleskopa "Habl" ali infracrveni kapaciteti "Džejms Veba" otkrivaju nove, do sada skrivene detalje, i omogućava da se vidi kroz veliku količinu prašine.
 
Kompozitna slika nastala posmatranjem dva naučna instrumenta teleskopa donosi takođe dve manje galaksije, kao i mnoge druge u pozadini. 
 
Galaksija Kolski točak je i dalje u prelaznom stanju, navela je NASA u saopštenju. 
 
Teleskop "Džejms Veb" "nam daje pogled na njeno sadašnje stanje ali takođe nam daje ideju o tome šta joj se dogodilo u prošlosti i kako će se razvijati u budućnosti", navela je NASA.
 
Teleskop "Džejms Veb", inženjerski dragulj vredan 10 milijardi dolara, lansiran je u svemir pre oko sedam meseci i nalazi se na 1,5 miliona kilometara od Zemlje.
  • intel

    04.08.2022 14:38
    amd
    Moguće da će ipak biti pronađena neka inteligentna bića u svemiru. Bilo bi dobro da i na ovoj planeti naletimo na inteligentna bića. Možda su i tu ali ih nismo prepoznali :)
  • Boris

    04.08.2022 10:09
    To je dokaz šta se sve može postići vrednim radom i zalaganjem. Samo napred i bez stajanja!
    Svaka čast Vučiću.
  • Nile

    03.08.2022 23:27
    Interesantno
    To je tek sam početak. Za godinu, dve, pet ... ko zna šta sve neće snimiti.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija