Novi uzorci potkrepljuju verovanje naučnika da je na Marsu nekada bilo vode

Uzorci koje na površini Marsa prikuplja rover agencije NASA "Perzevans" otkrivaju geologiju kratera za koji naučnici sumnjaju da je imao mikrobiološki život pre nekoliko milijardi godina.
Novi uzorci potkrepljuju verovanje naučnika da je na Marsu nekada bilo vode
Foto: Pixabay

Kamenje do kojeg je došao rover pokazuje promene zbog izloženosti vodi, što je još jedan pokazatelj da je Mars davno bio topao i mokar.

Naučnici smatraju da bi kamenje, koje je nastalo pre oko 3,5 milijardi godina, moglo da bude sedimentno, formirano kao blato i pesak na dnu jezera, preneo je Rojters.

"Zapravo, nismo pronašli nikakve dokaze o sedimentnim stenama tamo gde je rover istraživao dno kratera, uprkos činjenici da znamo da je krater nekada imao jezero i da je sediment morao da se taloži. Te sedimentne naslage su verovatno erodirale", rekao je geohemičar Kenet Farli, glavni autor jedne od četiri studije objavljene u časopisima "Sajens" i "Sajens advanses" gde se opisuje geologija kratera.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija