FOTO: Snimljeni do sada neviđeni detalji Tarantule Nebule

Teleskop NASA "Džejms Veb" snimio je do detalja maglinu Tarantula, što će omogućiti bolje naučno razumevanje kosmosa, saopštila je ta američka agencija.
U saopštenju je naznačeno da je Vebova infracrvena kamera (NIRCam) prikazala detalje regiona u kom se stvaraju zvezde u maglini Tarantula.
Region svemira u kom se nalazi Tarantula Nebula poznat je pod imenom 30 Doradus, a karakterišu ga prašnjavi filamenti koji podsećaju na noge dlakavog pauka. Tarantula je već dugo omiljen prostor za astronome koji istražuju formiranje zvezda.
Zahvaljujući Vebovim infracrvenim instrumentima visoke rezolucije sada su ljudima po prvu put vidljivi hiljade mladih zvezda, udaljene pozadinske galaksije i detaljna struktura gasnih i prašnih struktura ove magline.
 
 
Teleskop "Džejms Veb" radi prvenstveno u infracrvenom spektru, jer je svetlost objekata u udaljenom kosmosu bila, kako to naučnici objašnjavaju, razvučena u ovu talasnu dužinu tokom širenja Univerzuma.
 
Teleskop je otkrio da je šupljina u centru magline Tarantula izdubljena zračenjem koje izvire iz skupa masivnih mladih zvezda, koje izgledaju kao bledoplave tačke.
 
To zračenje je nošeno zvezdanim vetrovima, a Vebov bliski infracrveni spektrograf uhvatio je jednu mladu zvezdu kako baca oblak prašine oko sebe, kaže NASA.
  • Авала

    07.09.2022 21:54
    Наука не може да разуме живот и појаве на земљи, а не у космосу.
  • 002211

    07.09.2022 11:15
    Divno!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija