VIDEO: Posle pet ekspedicija naučnici konačno došli do najvišeg drveta u prašumi Amazona

Posle tri godine planiranja, pet ekspedicija i dvonedeljnog putovanja kroz gustu džunglu, naučnici su došli do najvišeg drveta do sada pronađenog u prašumi Amazona, visokog kao zgrada od 25 spratova.
Džinovsko drvo, čiji vrh štrči visoko iznad krošnji u prirodnom rezervatu reke Iratapuru u severnom Brazilu, pripada vrsti angelim vermelho na portugalskom ili Dinizia excelsa na latinskom. Drvo je visoko oko 88,5 metara sa prečnikom od 9,9 metara. Otkriveno je 2019. zahvaljujući satelitskim snimcima koji su bili deo projekta 3D mapiranja, prenosi RTS.
Grupa naučnika i ekoloških aktivista, predvođena lokalnim vodičima, pokušala je da dođe do njega iste godine. Posle desetodnevnog hoda po nepristupačnom terenu, iscrpljeni, sa malo zaliha vode i hrane i sa članom tima koji se razboleo, morali su da se vrate.
Još tri ekspedicije krenule su na put istraživanja u udaljeni region doline Jari rezervata, koji se nalazi na granici između država Amapa i Para. Otkriveno je nekoliko gigantskih stabala, uključujući i najviši brazilski orah u Amazonu, koji je visok 66 metara.
 
Nova ekspedicija bila je od 12. do 25. septembra, kada su istraživači putovali 250 kilometara čamcem rekama koje su pune brzaka, a onda peške oko 20 kilometara planinskim terenima džungle.
 
"Jednog člana ekspedicije ujeo je otrovni pauk, ali je putovanje bilo uspešno i važno za nauku. To je bila jedna od najlepših stvari koje sam ikada video. Prosto božansko putovanje po šumi u koju ljudi nikada ranije nisu kročili", rekao je inženjer šumarstva Dijego Armando Silva sa Saveznog univerziteta Amapa, koji je pomogao u organizaciji putovanja.
 
Grupa naučnika je prikupila lišće, zemlju i druge uzorke, koji će biti analizirani kako bi se saznalo koliko je drvo staro. Po procenama to je najmanje 400 do 600 godina.
 
 
"U ovom regionu ima puno džinovskih stabala koja skladište ugljenik. Oko polovina težine džinovskog drveća u regionu je ugljenik koji se apsorbuje iz atmosfere što je od suštinskog značaja za suzbijanje klimatskih promena. Ali uprkos svojoj udaljenosti, gigantska stabla u regionu su ugrožena. U rezervatu Iratapuru ima puno ilegalnih rudnika zlata poznatih po tome što donose ekološko uništenje", rekla je Žaklin Pereira iz ekološke grupe "Imazon", koja je pomogla u organizaciji ekspedicije.
 
"Bili smo oduševljeni što smo pronašli ovo džinovsko drvo. To je veoma važno u vreme kada se Amazon suočava sa tako zastrašujućim nivoima krčenja šuma.Tokom protekle tri godine, prosečno godišnje krčenje šuma u ​​brazilskoj Amazoniji povećalo se za 75 odsto u odnosu na prethodnu deceniju", istakla je Žaklin Pereira.
  • KirkaYU

    13.10.2022 14:08
    ---
    Samo da Galens ne čuje, ima tu da nikne zgrada od 30 spratova.
  • Gorn

    12.10.2022 09:47
    Ovi 'naši' iz Gradskog zelenila ne veruju svojim očima šta čitaju. Verovatno u ovom trenutku apliciraju u sledeću ekspediciju kako bi posekli ta bezobrazno velika drveća.
  • pera

    10.10.2022 13:53
    @ora
    Nema dometa helikopter za tolika rastojanja kao ni mesto gde da se spusti

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija