Svemirska posada koristi robotsku ruku da pregleda oštećenu kapsulu

Posada Međunarodne svemirske stanice (ISS) u orbiti oko Zemlje danas je pregledala rusku svemirsku kapsulu koja je deo stanice jer je moguće da je oštećena udarom mikrometeorita.
Svemirska posada koristi robotsku ruku da pregleda oštećenu kapsulu
Foto: Beta/AP
Kontrolori na Zemlji razmatraju da pošalju letelicu da deo posade vrati kući.
Ruska svemirska korporacija Roskosmos saopštila je da je posada kamerom na robotskoj ruci kanadske proizvodnje snimila spolja kapsulu Sojuz MS-22, s "donje strane" stanice - prema Zemlji, u kojoj je u sredu otkriveno curenje rashladne tečnosti.
Pošto slike sutra stignu na Zemlju, stručnjaci će ih analizirati i do kraja meseca odlučiti o sledećim koracima.
 
Roskomos je saopštio da je jedno moguće rešenje da se u kraćem roku pošalje još jedna kapsula Sojuz ka svemirskoj stanici.
 
Na kosmodromu Bajkonur u Kazahstanu se spremaju da u martu lansiraju Sojuz MS-23 sa tri člana posade, ali bi mogli da je pošalju ranije bez posade. To bi omogućilo da se neko od sedam članova posade koji su u svemirskoj stanici vrati kući.
 
Roskosmos je saopštio da je oštećenje na spoljašnjoj površini odeljka za instrumente i opremu. Roskosmos i NASA kažu da problem ne predstavlja nikakvu opasnost za posadu.
 
Direktor Roskosmosovih programa svemirskih letova sa posadom Sergej Krikalev rekao je da bi curenje moglo da utiče na rad sistema rashladne tečnosti kapsule i temperaturu u delu za opremu u kapsuli.
 
Ruska novinska agencija Ria Novosti javila je da je temperatura u kapsuli porasla, ali da su zemaljski kontrolori uspeli da je smanje na normalne nivoe.
 
Prošle srede, dok su se ruski kosmonauti Sergej Prokopjev i Dmitrij Petelin spremali za šetnju svemirom, specijalisti na Zemlji su videli kvar i šetnja je odložena.
 
Zajedno s Prokopjevom, Petelinom i Rubiom, još četiri člana posade su u svemirskoj ispostavi: NASA astronauti Nikol Man i Džoš Kasada, Koići Vakata iz Japanske agencije za istraživanje svemira i Ana Kikina iz Roskosmosa.
  • Inzenjer

    23.12.2022 09:15
    @slucajni posmatrac, to je neistinito. Ja sam radio na projektu te robotske ruke u Torontu pocetkom '90. Niko tamo nije ni cuo za Lolu Ribar, to je originalni kanadski projekat i proizvod.
  • Slučajni posmatrač

    19.12.2022 20:59
    Licenca
    Slobodno napišite, za one koji ne znaju, da je kanadska robotska ruka proizvedena, davnih godina, po licenci instituta "Ivo Lola Ribar" iz bivše Jugoslavije".

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija