Rusija odložila povratak astronauta sa svemirske stanice

Rusija je odložila lansiranje letelice koja će vratiti dva ruska kosmonauta i američkog astronauta s Međunarodne svemirske stanice (MSS) dok istražuje gubitak pritiska u drugom modulu.
Rusija odložila povratak astronauta sa svemirske stanice
Foto: Pixabay (ilustracija)
Roskosmos i američka svemirska agencija NASA rekli su da će letelica Sojuz MS-23 biti lansirana 20. februara kako bi vratila na Zemlju Sergeja Prokopjeva, Dmitrija Petelina i Franka Rubija, objavila je ove nedelje njena svemirska agencija.
Međutim, lider Roskosmosa Jurij Borisov rekao je u video izjavi da je doneta odluka da se lansiranje odloži najkasnije do 10. marta dok se istražuje uzrok gubitka pritiska u sistemu hlađenja teretnog broda Progress MS-21, koji bi trebalo da se odvoji od MSS-a 18. februara.
Borisov je takođe pokazao slike, koje su američki kolege snimili robotskom rukom, spoljnjeg oštećenja za koje se veruje da je uzrokovalo gubitak pritiska 15. decembra u rashladnom sistemu drugog modula spojenog na MSS, Sojuza MS-22.
 
Ta je letelica trebalo da vrati trojicu muškaraca na Zemlju, ali će zbog curenja sada biti poslata nazad bez posade.
 
Na snimcima se videla mala rupa okružena smeđim mrljama, a Borisov je rekao da je uzrok mogao biti meteoroid ili svemirski otpad koji je napravio čovek.
 
Roskosmos je saopštio da su oštećeni moduli zapečaćeni od ostatka stanice te da i dalje nema pretnje za bezbednost sedam članova posade na brodu – tri Amerikanca, tri Rusa i jednog Japanca.
Uprkos napetim odnosima zbog rata u Ukrajini, Rusija i Sjedinjene Države još uvek blisko sarađuju na MSS-u.
 
Letelice Sojuz koriste se za prevoz posade do stanice i natrag, dok brodovi Progress dostavljaju opremu i zalihe.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija