Veštačka inteligencija u Srbiji: Da li se koristi i može li predstavljati opasnost?

Veštačka inteligencija diže sve više prašine i donosi sve veću zaradu - prošle godine 500 milijardi dolara.
Veštačka inteligencija u Srbiji: Da li se koristi i može li predstavljati opasnost?
Foto: Pixabay

Ubrzani razvoj sposobnosti računara ili robota da obavljaju zadatke koji se obično povezuju sa inteligentnim bićima, postavlja pitanje - vodi li nas u revoluciju ili rizik, piše RTS

Strahove produbljuje mogućnost da se stvori mašina koja čak i reaguje kao čovek.

"Možemo li saznati i kontrolisati unutrašnju strukturu vi, drugo pitanje je - ko snosi odgovornost ako napravi štetu pojedincu,tu je takođe i pitanje privatnosti jer oni prikupljaju podatke i gde se oni upotrebaljavaju i hoće li oni još više podstaći razne oblike diskriminacije i društvene nejednakosti koja je već pristuna", rekao je za RTS Ivan Umeljić iz Centra za promociju nauke.
 
Uža veštačka inteligencija, na primer programi koji se sami pišu i omogućavaju rešavanje dugotrajnih procesa - već je dostupna. Ono što otvara prostor za dileme i regulisanje u budućnosti je generalna veštačka inteligencija.
 
"Generalna veštačka inteligencija to još nemamo treba da budemo obazirivi, voda vatra i struja, voda, vatra i tehnologija dobar sluga a zao gospodar", kaže Branislav Kisačanin iz Instituta za veštačku inteligenciju.
 
Do 2025. godine, Svetski ekonomski forum procenjuje da bi 85 miliona radnih mesta mogle da zamene mašine, odnosno veštačka inetligencija. S druge strane, da će trebati 97 miliona ljudi da kontroliše te mašine. U Srbiji rezultati te tehnologije vidljivi su u pilot projektima u energetici, zdravstvu ili javnoj upravi.
 
"Oko sokolovo koje detektuju tablice ako ste dobili kaznu - onda vam to nije dobar primer, radili smo pilot projekat, rendgenski snimak, detekcija većeg broja bolesti, što omogućava lekarima kad su pod većim naporom da što pre dobiju rezultate nalaza, holalens. Lekar je je jedan ulazio u crvenu zonu a ostali su izdaleka gledali. Lekari u `Dragiši Mišović` su to koristili, lekari s Malte su asistirali u toj operaciji", izjavio je za RTS Stefan Badza, savetnik u Kabinetu predsednice Vlade.
Novinari RTS otišli su do izvora i pitali čet bota da li bi mogao da predstavlja opasnost za čovečanstvo.
 
Kako bi predstavio sebe?
 
"Ja sam ChatGPT veliki jezički model koji je trniran da odgovara na različita pitanja i pruža relevantne informacije. Mogu vam pomoći u različitim područjima istraživanja kao što su akademska istraživanja, edukacija, razumevanje različitih tema ili samo kao virtualni sagovornik za opuštajući razgovor".
 
Da li bi mogao da predstavljaš opasnost za čovečanstvo u budućnosti?
 
"Kao jezički model, nemam stvarnu svest niti sposobnost da namerno naudim ljudima, tako da ne bih mogao predstavljati opasnost za čovečanstvo u budućnosti. Međutim, kao i svaka nova tehnologija, veštačka inteligencija može predstavljati određene izazove i rizike ako se ne koristi na etičan način".
  • Boka

    13.03.2023 17:04
    Nuzda
    Mora da se koristi vestacka. Ali ne da je mi pravimo, nego oni koji imaju dobru prirodnu. Mada, kad razmislim, za kad nam i treba. Bolje prodjose nepismeni, priglupi, drcni, bahati, priprosti od pristojnih i skolovanih. Ali ako ce vestacka inteligencija bar njih da eliminise, podrzavam.
  • Banderaš

    12.03.2023 06:54
    Čak ni vrhunska veštačka inteligencija ne može uticati na srpku glupost i tupavost.
  • /

    11.03.2023 21:05
    /
    pa sad, kako da ti kazem, prirodna inteligencija ne postoji u srbiji.
    ovi su se skrivali tokom pomracenja sunca zato sto su im rts i pink tako rekli da urade

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija

Sojuz lansiran prema svemirskoj stanici

Ruska svemirska letelica Sojuz s ruskim kosmonautom i dvema astronautkinjama, beloruskom i američkom, lansirana je s kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu prema Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS).