NASA-in satelit će danas pasti na Zemlju, poznato kolike su šanse da pogodi nekoga

Svemirska agencija NASA i američko ministarstvo odbrane veruju da će se ugašena svemirska letelica, poznata kao Resi, večeras srušiti na Zemlju.
Stručnjaci tvrde kako su male šanse da će stari NASA-in satelit predstavljati bilo kakvu opasnost.
Veći deo satelita od 300 kg trebalo bi da izgori u gornjoj atmosferi, ali očekuje se da će neki delovi pasti na Zemlju. Svemirska agencija je navela kako je rizik da bilo ko na površini bude povređen zbog pada delova satelita "nizak" - oko jedan prema 2.467.
Satelit Resi (Rhessi, što je skraćenica za Reuven Ramaty High Energy Solar Spectroscopic Imager) poleteo je u orbitu 2002. godine kako bi proučavao Sunce.
 
 
Pre nego što je ugašen 2018. zbog problema s komunikacijom, satelit je osmatrao solarne baklje kao i izbacivanje koronalne mase sa Sunca.
 
Tokom aktivnog korišćenja satelita Resi snimljeno je više od 100.000 solarnih događaja korišćenjem visokoenergetskih rendgenskih i gama zraka.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija