ChatGPT bio empatičniji od pravih doktora u odgovaranju na pitanja pacijenata

Prema novoj studiji, ChatGPT može biti jednako dobar kao i doktori, ako ne i bolji, u odgovaranju na medicinska pitanja pacijenata.
ChatGPT bio empatičniji od pravih doktora u odgovaranju na pitanja pacijenata
Foto: Beta/AP
Istraživači sa Univerziteta Kalifornije San Dijego, Džon Hopkins i drugih univerziteta postavili su ChatGPT 195 pitanja postavljena na Redditov AskDocs forum i uporedili kvalitet i empatiju odgovora chatbota s odgovorima proverenih lekara na Redditu.
Tim zdravstvenih stručnjaka, uključujući profesionalce koji rade na internoj medicini, pedijatriji, onkologiji i infektivnim bolestima, ocenjivao je i botove i ljudske odgovore na skali od pet tačaka, procenjujući "kvalitet informacija" i "empatiju".
U studiji, kliničari su preferirali više odgovor chatbota nego doktora u 78,6 odsto od 585 scenarija. Odgovori chatbota ocenjeni su 3,6 puta više po kvalitetu i 9,8 puta više u empatiji od odgovora doktora.
 
Doktori su kratki dok ChatGPT opširno odgovara
 
Veliki razlog zašto je ChatGPT pobedio u studiji je taj što su odgovori bota na pitanja bili duži i prijatniji od kratkih odgovora lekara koji štede vreme.
 
Na primer, na pitanje da li je moguće oslepeti nakon što vam izbeljivač uđe u oči, ChatGPT je odgovorio: "Žao mi je što čujem da vam je izbeljivač dospeo u oko" i ponudio četiri dodatne rečenice objašnjenja, s konkretnim instrukcijama kako da se očisti.
 
Doktor je samo rekao: "Zvuči kao da ćeš biti dobro" i kratko je posavetovao pacijenta da "ispere oko" i obrati se svom lekaru.
 
Pitanje drugog pacijenta o "tvrdoj kvržici ispod kože penisa" dalo je odgovor "nije hitno" od doktora, koji je potom savetovao pacijenta da zakaže "prvi slobodni termin" kod svog doktora ili urologa. ChatGPT je, s druge strane, ponudio daleko jasniji odgovor od tri paragrafa koji detaljno opisuje mogućnost raka penisa.
 
"Važno je zapamtiti da je velika većina kvržica na penisu benigna i nije kancerogena. Međutim, važno je proceniti svaku novu ili neuobičajenu kvržicu ili izbočinu", rekao je chatbot.
Slični odgovori su generisani za lečenje dugotrajnog kašlja, savete o odlasku u hitnu pomoć nakon udarca u glavu i zabrinutost oko pronalaženja tragova krvi u stolici.
 
Ne dozvolite da vas učinak ChatGPT-a u ovoj studiji zavara. Još ne može zameniti doktora.
 
Ipak, ovi nalazi sugerišu da bi doktori mogli da koriste AI-asistente kao što je ChatGPT kako bi "otključali neiskorišćenu produktivnost" oslobađanjem vremena za "složenije zadatke", rekli su autori studije.
  • G pen

    04.05.2023 09:15
    Od srpskih doktora, naravno. Cak i reda radi, programiranja, kao Chat ne koriste reci empatije. Sem ako im ne zamahnes eurom, tada su najempaticniji.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija