Ovo su kineska pravila za veštačku inteligenciju: "U skladu sa socijalističkim vrednostima"

Kineski regulator predstavio je nacrt propisa za sektor generativne veštačke inteligencije s fokusom na odgovornost kompanija za verodostojnost podataka koji se koriste za kreiranje sadržaja.
Ovo su kineska pravila za veštačku inteligenciju: "U skladu sa socijalističkim vrednostima"
Foto: Pixabay
Kina podržava inovacije i primenu veštačke inteligencije (AI) i podstiče korišćenje sigurnog i pouzdanog softvera, alata i informacionih resursa, ali sadržaj koji proizvede generativni AI mora biti u skladu sa osnovnim kineskim socijalističkim vrednostima, navodi CAC.
Kompanije će zato odgovarati za verodostojnost podataka koji se koriste za "podučavanje" generativnih AI proizvoda i moraće da preduzmu mere kako bi se sprečila diskriminacija pri izradi algoritama i podataka.
Kompanije će takođe od korisnika morati da traže podatke o identitetu i ostale srodne informacije, a ne budu li poštovale propise, preti im novčana kazna, suspenzija usluga i, potencijalno, krivična istraga.  
 
Budu li njihove platforme kreirale "neprikladan" sadržaj, moraće da ažuriraju tehnologiju u roku od tri meseca kako se to ne bi ponovilo, saopštio je CAC.
 
Javnost se o predlozima može izjasniti do 10. maja, a propisi bi mogli stupiti na snagu do kraja godine.
 
CAC-ovi propisi poklopili su se s nastojanjima nekoliko vlada da ublaže opasnosti nove tehnologije koja je od lansiranja OpenAI-jevog ChatGPT-a doživela pravi bum, privukavši i potrošače i ulagače.
 
I niz kineskih tehnoloških džinova, uključujući Baidu, SenseTime i Alibabu, predstavio je proteklih nedelja generativni AI koji se može koristiti u nizu aplikacija, u rasponu od četbota do alata za kreiranje slika, napominje Rojters.
  • MajA

    24.05.2023 00:15
    Užas
    Ovaj svet je otišao u tri lepe!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija